Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дори не всички от ПП и ДБ подкрепиха управленската декларация

Политика

Дори не всички от ПП и ДБ подкрепиха управленската декларация

Дори не всички от ПП и ДБ подкрепиха управленската декларация - Tribune.bg

Едва 63 гласа от очаквани поне 73 гласа събра управленската декларация на „Продължаваме промяната“. Въпреки предварителните очаквания на акад. Николай Денков, че има подкрепата на 109 депутати и едва 11 гласа няма да му достигнат, действителността се оказа много по-жестока.

„Осигуряването на парламентарно мнозинство във фрагментиран парламент като нашия винаги е предизвикателство. Както видяхме първата политическа сила не успя да реализира техния мандат и затова ние избрахме друг подход. Предложихме на всички политически сили да формулираме общи национални дели, които надхвърлят живота на това НС, но към тези цели да добавим списък от задачи, които можем да изпълним през настоящата година и да изпълним със съдържание, както целите, така и смисълът на съществуването на това НС“, обясни Денков защо трябва да бъде приета декларацията.

„За“ обаче бяха само част от депутатите на ПП и ДБ, като 10 от 73 народни представители отсъстваха и не гласуваха, а 63 подкрепиха декларацията. Отсъстваше и близкият до двете формации независим бивш социалист Явор Божанков.

ДПС, БСП и „Български възход“ се въздържаха, а ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против.

„Не е работа на втората политическа сила да управлява. Работа е да е конструктивна опозиция. В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет доведе до това, че трябваше втората сила да предлага управленска визия“, заяви след неуспеха Асен Василев.

„Ние чухме – не ни интересува визията, а да се разберат главатарите и да се разберат за постове. Това е начинът, по който вие гледате политиката. Това не е начинът, по който ние гледаме политиката!“, заяви той.

Според предварителните уверения на „промяната“, следва връщане на мандата на президента без опит за сформиране на кабинет.

Пиарът на ПП Найо Тицин уведоми журналистите в парламента, че вече са се свързали с президентската администрация кога могат да отидат, за да върнат мандата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати