Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Киселова: Радев ще понесе щети заради двойното гражданство на Петков

Политика

Доц. Киселова: Радев ще понесе щети заради двойното гражданство на Петков

Доц. Киселова: Радев ще понесе щети заради двойното гражданство на Петков - Tribune.bg
Снимка:

Румен Радев ще понесе политически щети заради скандала с двойното гражданство на Кирил Петков, който противоконституционно е бил министър, докато е бил и канадец. Така коментира казуса юристът доц. Наталия Киселова, която е категорична, че не субективното усещане на Петков, а правната уредба, определя кога е освободено от гражданство дадено лице.

„В документа може да пише, че е освободен на 20 август, но може и да пише, че тогава е започнала процедурата, нали? Петков доста весело борави с цифрите", заявява топ юристката пред "Труд", след като вчера бившият служебен министър на Румен Радев призна, че едва в края на лятото е спрял да бъде канадски гражданин законово.

„В едно от служебните правителства на Росен Плевнелиев един от кандидатите за служебни министри, буквално 2 часа преди представянето на кабинета се разбра, че е с двойно гражданство. Бях съветник в президентството и като им даваме декларациите, обясняваме на всеки поотделно и един казва: Аз имам двойно гражданство. Тогава Плевнелиев звънна на друг човек, каза му: Отивай да си купуваш костюм, ставаш министър. Той вика: Трябва да питам жена си, а Плевнелиев му каза да я пита, докато си купува костюма.

Разказах това, за да покажа, че преди Петков, в президентството е имало такива случаи", даде пример за това как в миналото е спазван закона на "Дондуков" 2 и не са позволявани интерпретации и нарушения на Конституцията.

„Това, че Петков ще депозира някакъв документ до 9 октомври, не означава, че съдът веднага ще се произнесе. Съдът може да се произнесе и след изборите. Но Петков до 12 октомври трябва да внесе листи в РИК. Така, че той гони този срок.

Ако се окаже, че Петков е бил служебен министър с двойно гражданство, то политически щети ще понесе и президентът Радев", категорична е доц. Киселова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети