Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС предлага производители на ток да правят допълнителни вноски във Фонда за енергийна сигурност

Политика

ДПС предлага производители на ток да правят допълнителни вноски във Фонда за енергийна сигурност

ДПС предлага производители на ток да правят допълнителни вноски във Фонда за енергийна сигурност - Tribune.bg
Снимка:

ДПС внася закон за допълнителни ежемесечни вноски във Фонда за енергийна сигурност от производители на електрическа енергия от производители на зелена еленергия, обяви на брифинг в Народното събрание Рамадан Аталай. Той припомни, че вчера в енергийна комисия в парламента е разгледан проект на решение за допълнителни отчисления от печалбите на ВЕИ-тата с мощност от 500 и над 500 киловата.

„Изненадващо след като представихме нашите мотиви, в управляващото мнозинство гласуваха против с основен аргумент, че сме представили решение, а не законопроект“, коментира Аталай.

Той апелира към премиера Кирил Петков и ПП да подкрепят подготвения законопроект в тази посока, тъй като е в интерес на обществото и против онези компании, които печелят в момента от производството на енергия и от компенсациите, които получават.

„По този начин ще се съберат средства във Фонда, за да продължи подпомагането на общини, болници, училища и др. за високите цени на тока“, обясни енергийният експерт. Той уточни, че след тяхното предложение първи са реагирали от кръга „Капитал“.

„В техния анализ си признаха, че в производителите на електрическа енергия от екоенергия остават 60 млн. лв. от разликата между прогнозната и пазарната цена на тока“, изтъкна Аталай. Според данни на ДПС, обаче, от юли миналата година до февруари 2022 г. от разликата между прогнозна и пазарна цена на еленергията у ВЕИ-тата правителството досега е оставило 366 млн. лв.

„Ако беше прието нашето решение щяхме да спрем още 366 млн. да не отидат в ръцете на ВЕИ-тата. Мога да ви кажа още цифри с необоснованата печалба, която остава в ръцете на производителите на енергия от ВЕИ, до сега около 3 млрд. лв., очаква се още толкова, които ще бъдат спечелени въз основа на растежа на електроенергията. Тази цена я плаща българското общество“, отбеляза Аталай.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДПС, закон
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети