Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки: България не може да даде съгласие за начало на преговорите за РС Македония

Политика

Джамбазки: България не може да даде съгласие за начало на преговорите за РС Македония

Джамбазки: България не може да даде съгласие за начало на преговорите за РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Не оспорваме правото на самоопределяне, а настояваме за политическа и историческа коректност, заяви българският евродепутат на конференция „Западни Балкани“

"Ако има някакъв спор в момента между Република България и Република Северна Македония, той е основан само и единствено на неприятния факт, че властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, който беше подписан преди 3 години  и половина. 3 години и половина бяха загубени преднамерено, организирано от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Македония, а по мои подозрения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз."

Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки по време на конференция "Западни Балкани". Важният форум е организиран от фондацията за европейска реформа New Direction,  вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместник председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

"3 години и половина ние любезно, но твърдо предупреждавахме, че в случай на неизпълнение на договора, няма как да се получи българското съгласие за започването на тези преговори. Между другото - днес много се говори, че България е наложила вето. Не! България не е наложила вето. България не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите абсолютно законни основания за това на база на международното право. Договорите се подписват, за да бъдат спазвани. Договорът трябва да се изпълнява стриктно, честно и коректно и от двете страни. Когато имаме неизпълнение, когато имаме саботаж, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват. Няма как България да подмине това с лека ръка и да си затваря очите. Това е основата на българската позиция“, заяви още Джамбазки по време на международната конференция, която тази година се провежда онлайн..

„Много погрешно и нередно, среди в и извън България, се опитват да изопачат истината и да представят българската позиция като враждебна. Да твърдят, че едва ли не България не признава самоопределението на гражданите на Република Северна Македония. Или ги карала как да наричат част от своето самоопределение или част от своя език. Това е абсолютно невярно, това е изключително непочтено твърдение, лъжливо твърдение. България не оспорва правото на самоопределение на когото и да е било. Ние просто настояваме за историческа и политическа коректност - когато става дума за събития отпреди 1944 г. и когато става дума за самоопределението на редица фигури, част от българската история, част от политическата история и българската национална борба за освобождение", допълни той.

„Западните Балкани, освен че са в непосредствена близост до България, са изключително важни за международните и външнополитическите отношения на Европейския съюз. Без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен, няма да бъде окончателен както географски, така и геополитически. И тук идват много важни въпроси - къде са границите на Европа и къде са границите на Европейския съюз. И тези граници трябва ли да следват естествените граници на културните, цивилизационните и езиковите различия. Знаете, че Западните Балкани са обект на засилен интерес от пропаганди и от геополитически интереси на държави извън Европейския съюз, които нерядко са, ако не враждебни, то поне засилено конкурентни“, допълни евродепутатът.

Той наблегна на факта, че около нашите морски граници в акваторията на Черно море и Средиземно море се развиват процеси, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани и изследвани.

„И държавите от Европейския съюз трябва да водят засилена външна политика там, защото случващото се около нашите граници засяга пряко бъдещето на неговия южен фланг“, подчерта заместник председателят на ВМРО.

„Когато говорим за Западните балкани, разбираме тези държави, които все още не са част от Съюза и част от които все още не са започнали преговори. Това са Сърбия, Република Босна и Херцеговина, Република Косово, Република Албания, Република Северна Македония и Черна гора. Тук някой би могъл да направи забележка по отношение на статута на Косово, но България е признала независимостта на Република Косово и ние я разглеждаме като независима държава и поддържаме добри приятелски отношения“, каза Джамбазки.

Той обърна сериозно внимание на специфичните отношения в самите държави от Западните Балкани, между държавите, както между групи от държави: „Но всички добре знаем историческата тежест, с която е натоварен регионът и сложността на отношенията вътре в самите държави. И в Босна и Херцеговина, и в Република Северна Македония има изключително деликатни етнически и религиозни отношения, които трябват бъдат наблюдавани и коментирани също изключително деликатно.“

Джамбазки се спря и на двата основни аспекта на отношенията в Западните балкани.

„Единият е в аспекта на Европейския съюз, а другият е на Северноатлантическия договор (НАТО) и на трансатлантическите отношения. И трябва да обърнем внимание на разликата между двата типа отношения. За ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти трансатлантическите отношения нямат алтернатива, съюзническите ни отношения вътре в Северноатлантическия договор нямат алтернатива. Поради което ние подкрепихме без съмнения и без колебание присъединяването на държави към Северноатлантическия договор, но когато говорим за Европейския съюз, нещата са по-различни. И са по-различни от гледна точка изчистването на всички международни и междудържавни двустранни отношения. В последните дни на засилена пропаганда и на засилен натиск както вътре в българското общество, така и отвън върху българското общество, чувате дълбоко невярната теза, че България не трябва да има никакви коментари и никакви претенции към съседни държави, когато става дума за членство в Европейския съюз. Тази теза е невярна тя е плод на враждебна на България пропаганда“, подчерта Ангел Джамбазки.

„Северноатлантическият договор няма алтернатива за България, а и за Западните Балкани. И това е извън всякакво съмнение, наблюдавайки развоя на събитията, които се случват около нас. Наблюдавайки поведението на държави, с които България граничи. Като съседна Турция, която е част от Северноатлантическия договор, а в момента е извор на напрежение в целия регион. От Либия, през Сирия, та чак до териториалните води на Кипър и незаконно окупираната част от Кипър. Също така активностите на Турция в Черноморието будят основателни съмнения. От друга страна имаме активностите на Руската федерация в Черноморския регион. Които се простират от Молдова – замразен конфликт, през Украйна – горещ конфликт. През района на Кавказ, в който съвсем наскоро имаше война, в която основни външнополитически играчи отново бяха Турция и Руската федерация. През Грузия, където има още два замразени конфликта“, допълни Джамбазки.

Според евродепутата за България, за българската сигурност, за сигурността на южния фланг на НАТО не може да има никакво съмнение, че трябва да бъдат развивани отбранителните способности на всички държави в този регион, които са част от Северноатлантическия договор.

„Говорим и за България, и за Румъния, и за Гърция, която има доста прилични отбранителни способности по ред геополитически причини. Но що се отнася до България и Румъния, ние сме длъжни да възстановяваме отбранителни способности и да ги обновяваме с модерни отбранителни съоръжения и единици военна техника, които защитават териториалната цялост и суверенитета на България и да пазят общия интерес сред страните от Северноатлантическия договор. Именно затова България подкрепи присъединяването на Северна Македония и Албания към този договор. Да не забравяме и особените активности и на Китай на Балканите, които нямат само и единствено търговски интереси. Така че присъединяването на всички държави от Западните Балкани към Северноатлантически договор няма алтернатива. Разбира се, няма алтернатива в дългосрочен план и присъединяването им към Европейския съюз. Но това трябва да стане само след изчистване на всички двустранни отношения, на всички неуточнени обществени отношения от двете страни на много често изкуствени граници, наложени по силата на мирните договори след Първата и Втората световни войни“, завърши Джамбазки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети