Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Чакам с интерес да чуя какво мисли правителството по темата Северна Македония, а не да четем по западната преса

Политика

Захариева: Чакам с интерес да чуя какво мисли правителството по темата Северна Македония, а не да четем по западната преса

Захариева: Чакам с интерес да чуя какво мисли правителството по темата Северна Македония, а не да четем по западната преса - Tribune.bg
Снимка:

Не може държава, която прентендира да бъде член на ЕС, да дискриминира, да заплашва хората, които са с българско самосъзнание там, коментира бившият външен министър

„Ангажиментите, които самите колеги от Република Северна Македония са приели да изпълняват с договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, са много ясни. Знаем, че те не го правят от поне две години. Така че и аз чакам с интерес да чуя всъщност какво мисли това правителство по тази тема, а не да четеме по западната преса“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева.

На въпрос какво точно не изпълняват нашите съседи по договора, тя отговори:

„Нищо почти не изпълняват - нито ангажиментите в сферата на историята, знаете работата на историческата комисия, те даже отстъпват от прословутите пет точки, по които се бяха съгласили още в първите заседания на комисията, нито коридор 8. Те загубиха пари, само и само да не го започнат и да не го построят, които бяха издействани и с подкрепата на България, на нашето правителство по време на Берлинския процес. Те получиха най-много пари за коридор 8, не успяха да ги усвоят. Нито по отношение на взаимни действия, свързани с култура и образование. Знаете колко сигнали получаваме от българския бизнес там за създаване на абсолютно измислени административни пречки още преди България да каже „не“ на преговорната рамка, само и само, защото е български инвеститор, който ще създава работни места, прекратяване на обществени поръчки, след като са ги спечелили български компании и редица други неща, които те не изпълняват по договора и то съвсем не е само в част историческа комисия“.

По думите по отношение на дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание в Северна Македония положението е по-лошо отколкото преди 32 години.

„Знаете ли, какви сигнали получавам. Казват им да подадат жалба в Комисията по защита от дискриминация, каквато комисия ние не успяхме да намерим. Хората там казват „това е все едно да подадеш сигнал на палача ти“. Има заплахи за физическа саморазправа. Знаете, че гориха няколко пъти български флагове. Човек, който върви с малко дете, а съседите го атакуват и той се притеснява, че е с българско самосъзнание. Това трябва да спре. Не може държава, която прентендира да бъде член на ЕС, да дискриминира, да заплашва хората, които са с българско самосъзнание там“, категорична бе Захариева.

Тя призова мнозинството и управляващите да бъдат по-конкретни по тази тема.

„Чувам за някакви комисии, лошо няма, нека да ги създадат тези експертни комисии към министерствата. Това ние сме им го предлагали в пътната карта. Предлагали сме например комисия, която да реагира за език на омразата, който е много силен в Северна Македония, и от двете страни да се взимат мерки. Това са неща, заложени в договора. Нека да видим какво ще направят, да си изяснят малко позициите, да се запознаят и със сигурност от другата седмица ще започнем сериозно да ги питаме“, увери депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Аз не мисля, че трябва да се променя позицията на България по отношение на Република Северна Македония. В наш национален интерес е  Република Северна Македония да бъде част от европейското семейство заедно с нас, разбира се при спазване на договора за приятелство и добросъседство“, заяви от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Въпросът тук не е за промяна на позоцията, а да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури и двете цели“, категоричен бе той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати