Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Екатерина Захариева: След Брекзит – последици във всяка сфера на обществения живот

Политика

Екатерина Захариева: След Брекзит – последици във всяка сфера на обществения живот

Екатерина Захариева: След Брекзит – последици във всяка сфера на обществения живот - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът не очаква масови завръщания на българи от Обединеното кралство

Във всяка сфера на обществения живот ще има последици след излизането на Великобритания от ЕС, подчерта на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Относно мерките, които правителството предприема по отношение на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания, Захариева посочи, че още септември 2018 г. е изпратила писмо до всички заинтересовани ведомства с молба да актуализират и трите плана за Брекзит, в т.ч. и този с фокус за напускане без споразумение.

Вицепремиерът уточни, че е направен ясен анализ какво трябва да се измени и какво следва от твърд Брекзит.

Министърът на външните работи припомни, че нашата страна е заела проактивна позиция по въпроса, за да информира българските граждани на Oстрова на по-ранен етап какво следва. Захариева съобщи, че през 2018 г. българското посолство в Лондон е организирало информационна кампания като са планирани още 20 срещи не само в Лондон, а и във всички части на Обединеното кралство.

„Ние се готвим за всички варианти още от миналата година. Много изнесени информационни дни плюс специален раздел на страницата за регистрацията, която ще бъде необходима и подсилен състав на посолството в Лондон“, уточни вицепремиерът.

В допълнение Екатерина Захариева припомни, че както и да се развият преговорите на ЕС с Великобритания, българските граждани са длъжни да се пререгистрират. Предстои и отварянето на нов офис на консулската служба в Лондон, за да има повече места, на които да се подават документи.

За очакванията от масови завръщания Захариева коментира, че е имало такива още, когато се проведе референдумът във Великобритания за напускане на ЕС, но тези очаквания не са се оправдали. Гражданите на Великобритания, които живеят у нас са 4 000 и за тях също ще има регистрация, т. е. реципрочност, завърши вицепремиерът.

Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати