Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гърневски: Водната криза е наследството ни от безвремието на социализма

Политика

Гърневски: Водната криза е наследството ни от безвремието на социализма

Гърневски: Водната криза е наследството ни от безвремието на социализма - Tribune.bg
Снимка:

„Аз не съм специалист по водите и тяхното управление. Трябва да се доверим на специалистите, които са консултирали правителството и хората, които са взели решението. Аз съм спокоен за разлика от Нинова”. Това заяви пред Нова ТВ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

„В момента, в който беше внесен вотът на недоверие, Нинова каза още няколко думи. „Най-вероятно въпросът за Перник ще бъде решен“, това заяви тя. Далеч преди да се сетят те за вота, правителството вече беше взело решение. Много неща станаха, преди те да разберат, че са станали. Това е една от поредните бомби. Нинова попита какво ще стане с Шумен, с Търговище, с Ботевград. Минути след изявлението ѝ гръмна водопровод в Свищов. Всъщност проблемът с водите в България ще става все по-сериозен. Защото в социалистическия период на България тази подземна инфраструктура - водопреносната мрежа, е изградена по коренно различен от цивилизованите страни начин”, каза още той.

Гърневски обясни, че има предвид не язовирите, а мрежата, по която водата от тях достига до чешмите на хората.

„Язовирите в съвременните условия пресъхват в сухите години. Специалисти неслучайно казват, че трябва да се стигне до техните кладенци. Криза има и тя е дълбоко наследствена от онова безвремие на 60-70 години. За последните 30 години преход БСП управлява в 5 правителства. Какво направи партията по проблема?“, пита репорично депутатът.

Според него тръбите „гърмят като бомби“.

„Този водопровод е от 40 години. ГЕРБ управлява от 10. А другите 30? Не е въпросът това. Ще гърмят тези бомби, докато в България не се стигне до подмяна на тази компрометирана и амортизирана мрежа”, смята депутатът.

„Ако водопреносната мрежа не бъде подменена, 70-80% от водата ще изтича под земята. Благодарение на онези общини, които сложиха пръст в раната, в Пловдив от 550 км са сменени 200 км водопреносна мрежа. Загубата на вода е намаляла на 60%", обясни Гърневски.

Той даде за пример градове като София и Габрово, които са подменили тръбите, като това е довело до намаляване на загубата на питейната вода. Според него на България ѝ трябват 40 млрд. лв., за да има чиста питейна вода.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Изпитът Гърневски На Вас все някой Ви е виновен. А последните 30 години защо проспахте, нямате капацитет да управлявате държава, големи некадърници сте.
22.01.2020 14:37 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети