Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен

Политика

Ген. Съби Събев: Пакетът за изтребителите, който се предлага от САЩ, е най-пълен

Снимка:

Генерал Съби Събев, първият представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел и член на Атлантическия съвет, коментира пред БНТ, че договорът със САЩ за новите изтребители F-16 предлага „идеален за оборудване“ пакет на България.

Според него изплащането на цялата сума накуп е изискване с цел да се гарантира, че сделката ще бъде изпълнена.

Според генерал Събев в проектодоговора за новите самолети F-16, предоставен от американска страна, има включена цена, но българските власти са решили да не я огласяват, тъй като предстои предоговаряне:

Считам, че решението, което ще се вземе, ще е в рамките на това, което и министърът на отбраната сподели - не повече от 2 милиарда лева“, смята той.

Събев допълни, че не вижда начин цената да бъде по-висока, защото Словакия е успяла да свали осреднената стойност на един самолет под 130 милиона долара. Събев пресметна, че ако ние сключим сделка, в която единичната стена да е средно 135 милиона долара на самолет, общата цена би била 1,88 милиарда лева.

Дори ако вземем по-добър пакет оборудване, защото това се предлага. При примерно 140 милиона щатски долара средно на самолет, ние трябва да сме готови да платим 1,95 милиарда лева“, изчисли той.

Голямото предимство на тази сделка е, че всичко това се предлага от една страна с един договор. При всички останали опции ние трябваше да правим договори с трети и четвърти страни, за да съберем този пакет от въоражение и оборудване, които са необходими, за да постигнем тези цели, които сме си поставили“, заяви генералът.

Според генерал Събев сделката слага началото на едно стратегическо военно сътрудничество със Съединените щати, към което се стремят много държави от НАТО.  


Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ☭ УУУ БРЕ ГЕРБАВИ ПОДЛОГИ, И.... САМО АЗ ЛИ ВИ ЧЕТА НАСРАНИЯ САЙТ... НЯМА ДРУГИ КОМЕНТАРИ.... СКОРО ПОЖАРНИКАРА 'БУДА' ЩЕ ВИ ЗАКРИЕ
19.06.2019 09:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още