Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Георг Георгиев: Защо „Демократична България“ няма позиция спрямо Северна Македония?

Политика

Георг Георгиев: Защо „Демократична България“ няма позиция спрямо Северна Македония?

Георг Георгиев: Защо Демократична България няма позиция спрямо Северна Македония? - Tribune.bg
Снимка:

Компромис по темата ще накърни националните интереси на България

Целият политически сектор в България се обедини около позицията, обвързваща подкрепата на държавата ни към Република Северна Македония с условието да не се изопачава историята и стриктно да се спазва подписания през 2017 година Договор за приятелство и добросъседство.  Единствената партия, която упорито мълчи по темата е „Демократична България“. Това каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев в телевизия „Европа“.

Като заместник-министър на външните работи младото лице на дясната коалиция направи блестяща дисекция на отношенията ни със Северна Македония. Георгиев посочи конкретни примери за изостряне на тона от страна на съседите ни. 

По думите му, „арестуването“ на границата на 920 български книги със заповед от страна на Северна Македония е повече от показателно. По този начин се нарушават умишлено културно-просветните връзки между българския и македонския народ. За да бъде подкрепено членството им в Евросъюза, Република Северна Македония трябва да се държи така все едно вече са там – няма как страни-членки на ЕС да имат помежду си отворени въпроси и да разговарят на висок тон по теми, засягащи националния им интерес.

Председателят на Младежкото ГЕРБ определи като смущаващ факта, че партии, които правят гръмки заявки за управление на страната, не коментират темата „Северна Македония“.

„Демократична България“ и до днес нямат ясно заявена позиция. Смятам, че те по-скоро клонят в посока да направим компромис, включително и с държавата си, отколкото да продължим по пътя, по който сме поели. Това би било оскърбително и накърняващо българските интереси“, подчерта Георг Георгиев. Той призова лидерите на ДБ да кажат ясно какви са намеренията им във външната политика, по-специално спрямо Северна Македония. „Нека да кажат ясно и кратко: Да, ако управляваме България ние ще продължим курса, около който се обединиха българите, ще отстояваме националния интерес на България или Не – сменяме курса и правим компромис с постигнатото от България по тази тема“, настоява заместник-министърът по външна политика.

Българската позиция спрямо Република Северна Македония срещна безпрецедентно одобрение от обществото и обединение в позициите на целия политически сектор в страната. Нещо повече – българският парламент прие със 129 гласа „За“ обща рамкова позиция в подкрепа на македонското членство в ЕС, но при изпълнение на конкретни условия. В декларацията на Народното събрание от 2019 година се посочва, че подкрепата от страна на България няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти.

Различни слоеве на обществото също изразиха своята подкрепа към българската позиция и призоваха публично да не се отстъпва от нея. Правителството, премиерът и президентът излязоха с позиция, дори БСП представиха сходни виждания.

„Този път няма накъде да се отстъпва за Северна Македония“, заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Депутатът и член на Групата за приятелство с Република Северна Македония към Народното събрание Жельо Бойчев коментира, че много му се иска да говорим за общото ни европейско бъдеще с Македония, но не може да имаме такова, ако стъпим на фалшифицирана и подменена история.

За решителни действия настояха и представителите на академичните среди. Те бяха категорични, че се намираме в исторически момент.  Проф. Николай Овчаров изтъкна, че трябва да действаме абсолютно решително спрямо Северна Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (12)

мда Имат позиция, изговаряли са я многократно, ама за просто герберско комсомолче не трябва да имаме високи изисквания, важно е да отклонява вниманието от тоталната корупция на комунистите от ГЕРБ и поредния унищожителен доклад на САЩ за мутрата Борисов и шайката му.
31.03.2021 15:15 / Отговор
4% Я ме достигнете,пък тогава грейте мазнината!
31.03.2021 18:48
мда ГЕРБерски троле, говорим за елементарните лъжи на твоята шайка, вие друго не можете.
31.03.2021 19:24
ПОЗИЦИЯТА НА ДБКП /ДСБКП ЗА РСМАКЕДОНИЯ Е ПОЗИЦИЯТА НА КОМИНТЕРНА.. .
НЕ МОЖЕ ДА Е ДРУГА...... ЩОМ СА КРИЛА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БСП/БКП....
ПРЕДАТЕЛИТЕ ПРОДАВАТ И МАЙКА И БАЩА........
31.03.2021 22:43
attropo пъпеш,я кажи каква позиция имат?Цитирай!И ще отидеш да говориш за *мутрата Борисов* в лайнявите ви лиляво-пембени сайтчета на разградското червено олигархче или при червената стояна.Може и при видния борец за правда оги жабешки.И пак питам - нещо да цитираш?Факти,цифри?
31.03.2021 15:27 / Отговор
мда Заповядай, герберски троле. Ще се извиниш ли сега?

https://dabulgaria.bg/hristo-ivanov-ima-nyakolko-problema-v-strategiyata-badeshte-sreshtu-minalo-za-makedoniya/?fbclid=IwAR1aqveev9Amh4q7atEB6IYRrD-zme3CG0Gbgx9QoXp5D5TbG9spXutZhZQ
31.03.2021 18:15
Галя ДеБъ са жалко политическо формирование и е разбираемо да нямат позиция по почти нищо
31.03.2021 18:44 / Отговор
attropo Какво ми цитираш гаргамел,смотан лиляво-пембян трол?!?Кой го бръсне за слива бойкикев,освен една шепа пребоядисани червени глисти като тебе!Тъпанар,пак ти казавам - такива като тебе са на почит в прокопиевското сайтче или при стояна - там една рожба на некачествено латексово изделие *bgp* - български голям простак,по цял ден ги ръси същите.Май ти си това - иначе кой нормален човек ще се занимава с бойкикев - гаргамел велики?!?
31.03.2021 20:22 / Отговор
Асен ДБ имат позиция само по тези теми, по които могат да извлекат някаква изгода!
31.03.2021 20:42 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети