Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ: Да се успокои българската общественост – преференциите остават (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ: Да се успокои българската общественост – преференциите остават (ВИДЕО)

ГЕРБ: Да се успокои българската общественост – преференциите остават (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът събра партията заради Изборния кодекс

Преференциите в Изборния кодекс остават. Това стана ясно след като премиерът Бойко Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията. Темата бяха последните поправки в Изборния кодекс.

„Не е отпаднала преференцията, а само е вдигнат прагът. Но не трябва да има подобни спекулации, така че депутатите се задействат и законово да върнат старите правила. Издебнаха ме, когато бях в чужбина и стана така“. Това обяви премиерът Борисов на пресконференция след заседанието.

До решението се е стигнало след игри с кворума и ултиматуми, разказа Борисов. Цветанов още тогава го информирал какво се случва.

„След като са били заплашвани, че ще провалят кворума, се е стигнало до това решение. НФСБ е инициатор на промените, а ДПС са подкрепили – не обратното. Ние винаги като партия сме избирани мажоритарно“, подчерта Борисов.

Според премиера към онзи момент председателят на парламентарната група Цветан Цветанов е действал правилно, бранейки стабилността. Сега обаче решението трябва да бъде променено.

Председателят на ГЕРБ обяви, че е възложил на партията да задейства процедурата по избор на нови членове на Централната избирателна комисия.

„Този ЦИК и този избирателен закон бяха създадени от БСП и е нахално сега да изопачават нещата. Ние първи внесохме мажоритарния закон. Ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Тази ЦИК и този избирателен закон бяха промотирани изцяло тогава от г-жа Мая Манолова – т.е. избрани са по време на мандата на БСП и ДПС. Що за нахалство е това, с какво право недоволстват. Вярно е само, че мандатът е изтекъл“, попита Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп