Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ посрещна Константинова с плакати „оставка“

Политика

ГЕРБ посрещна Константинова с плакати „оставка“

Цялата парламентарна груба на ГЕРБ посрещна вицепремиерката Калина Константинова при влизането ѝ в пленарна зала.

Тя е там, за да обясни създалия се безпрецедентен хаос с украинските бежанци, празните автобуси и влакове. От ГЕРБ са категорични, че Константинова трябва да подаде оставка за проваления план за закрила на бежанците.

Докато виждаше плакатите „оставка“ Константинова отчете, че били създали импровизиран детски кът и сложили книжки в празните автобуси и влакове за историята и традициите на България, преведени на руски език.  

„Бежанците за които отговаряше ГЕРБ живяха месеци наред в далеч по-лоши условия и затова отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност“, обяви изнервена Константинова, като визираше мигрантите от Сирия и Афганистан. 

Константинова пък благодари на екипа си за отлично свършената работа, избегнатата хуманитарна криза и в Деня на Ботев делата били по-важни от всичко казано. 

„Останах изненадана, че отново намесихте ГЕРБ в несправянето си с бежанската вълна. Може би е защото точно вие бяхте съветник на Румяна Бъчварова по темата, когато тя беше министър и отговаряше за бежанската вълна тогава. Единствено доброволците и общините заслужават адмирации за свършеното. Нито вие или правителството може да се похвали с напредък или по-добро отношение към бежанците от Украйна. Само веднъж посетихте Варна, предимно ползвайки това мероприятие в началото на кризата. Обявихте, че в Елхово и Сарафово са настанени близо 600 души, от близо 50-те хиляди бежанци, колко очаквате да бъдат преместени и има ли решение тези хора да бъдат настанени в държавни бази? Това е важно, защото по този начин вие ще лишите всички държавни служители от планираните им почивки, хора които си плащат данъците и вашата заплата?“, запита Десислава Атанасова. 

Депутатът от ИТН Иво Атанасов припомни, че винаги е имал съмнения за внедрени кадри на ГЕРБ в „Продължаваме промяната“, което се е потвърдило и днес. Той запита още дали има правно основание да се предоставят държавните бази, а Константинова обяви, че това е с решение на Министерски съвет и административният път е извървян.

Константинова обяви също така, че държавните служители ще намерят място в сърцето си да помогнат на бежанците и да намерят алтернативни варианти за почивка.  

Европейски средства не са заделени от ЕС за нито една държава, а е дадена възможност за гъвкавост да се ползват средства от други програми. От 150 милиона, 50 са платени на хотелиерите, 12 на БЧК и за НПО-та, като парите все още не са изхарчени. Близо 2 милиона към социалното министерство за пазара по заетост, обясни още Константинова и допълни, че преговорите за европейски средства продължават, а страната ни е на четвърто място в списъка.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати