Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ ще иска тълкувателно решение от КС за мораториума върху разпоредителните сделки на МС

Политика

ГЕРБ ще иска тълкувателно решение от КС за мораториума върху разпоредителните сделки на МС

ГЕРБ ще иска тълкувателно решение от КС за мораториума върху разпоредителните сделки на МС - Tribune.bg
Снимка:

Десислава Атанасова: Предполагам, че в утрешния ден ще върнем мандата

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение на Конституционния съд /КС/ и обявяване на днешното решение за мораториум върху разпоредителните сделки на кабинета за противоконституционно, обяви на брифинг в парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Според нас, а и други парламентарни групи коментираха, че вече има решение на КС от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми на изпълнителната власт от Народното събрание, които спират действията на определени закони и засягат интереси на граждани“, посочи Атанасова. Тя коментира, че ПГ на ГЕРБ вече е сезирана от Националното сдружение на общините по повод решението за мораториум.

„В решението на парламента има ограничаване на действия по отношение на държавната администрация. И като любопитен факт, съгласно Закона за държавния служител, и г-жа Ива Митева, председател на парламента, едва ли може да прави назначения на различни експерти, които изпълняват функции на държавни служители“, аргументира се Атанасова.

По думите ѝ това решение на Народното събрание засяга сфери от икономическия живот на страната с неясни последствия.

„За да не помагам на болшевишкото мнозинство, което реши, че може да събори държавата, ще попитам тези привърженици на решението какво се случва с бордовете на държавните предприятия, които към момента на влизане на мораториума са непопълнени. Ще ви отговоря – не могат да вземат никакви решения. Какво се случва, ако тяхно решение е свързано с инвестиция и може да ги доведе до фалит. Ако фалират, кой носи отговорност. Когато входираме искането, ще поставим и други въпроси за държавните фирми, които ще пострадат от едно необмислено решение“, изтъкна пред медиите и Маноил Манев от ГЕРБ. Колегата му Христо Гаджев пък акцентира върху  „напъните за реваншизъм хората, които приеха това решението за мораториум“.

„След като се преброиха кои са по-големите активни борци, направиха доста глупости. Освен Министерския съвет блокират цялата държава, защото държавни служители са и служителите на местната власт в общините, това означава, че всички 265 общини в България трябва да спрат процедурите си по назначаване на общински служители. Какво се случва в парламента – нито един експерт не може да бъде назначен или освободен. Някой хора утре тепърва ще установят каква глупост са направили, но няма да си признаят“, смята Гаджев.

В заключение Десислава Атанасова посочи, че жалбата на ГЕРБ до КС се подготвя и следващата седмица ще я внесат.

„Предполагам, че в утрешния ден ще върнем мандата“, коментира Атанасова задълженията на ГЕРБ по чл. 90 от Конституцията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети