Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Необходимата подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере

Политика

Христо Иванов: Необходимата подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере

Христо Иванов: Необходимата подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере - Tribune.bg
Снимка:

За нас е по-важна политическата формула на кабинет, отколкото името на премиера, коментира съпредседателят на Демократична България

„Очевидно е, че необходима подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере. Тук даже въпросът не е просто за фигурата на възможния министър-председател, но като цяло да се намери формула. Дали става дума за ново правителство политическо, което да си постави за цел да довърши четиригодишния мандат или да бъде с по-ограничен хоризонт, с по-ограничен дневен ред, което наистина да реши най-спешните проблеми в рамките на следващата година. Ние бихме обсъждали и такъв вариант, което би изместило фокуса върху по-експертни фигури, не толкова политически лидери. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По думите му за „Демократична България“ обсъждането на такъв вариант би започнало с разговор за това да се изпълнят основните неща, които от ДБ са излъчили в този парламент, включително необходимостта от една дълбока конституционна реформа.

„Ако се фокусираме върху такъв тип формула, това означава да преминем в много по-диалогичен режим, включително с опозицията. Мисля, че това трябва внимателно да се обсъди. Но в крайна сметка топката е в полето на мандатоносителите „Продължаваме Промяната“. Те трябва да кажат каква визия имат“, подчерта Иванов.

„За да търсим конституционно мнозинство, трябва да разговаряме и с тези партии (бел.ред. от  ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане), това не е нещо, което би трябвало да е новина за когото и да било. Многократно сме го говорили“, посочи съпредседателят на ДБ.

На въпрос дали според него съставяне на кабинет при третото завъртане на мандата и предлагане на експертен кабинет е по-добър вариант, той бе категоричен:

„Не! Смятам, че най-добрият вариант е да се излъчи кабинет с първия мандат“.

Христо Иванов коментира и условието на БСП да седне на масата за преговори, а именно да бъде предложен нов премиер.

„За мен е по-важно да обсъдим изобщо формулата, на която ще стъпи този кабинет и тогава името за премиер, неговият профил ще дойде от нея. От тази гледна точка за нас е по-важна политическата формула, отколкото персоналния въпрос“, отбеляза Иванов.

„Добре е всички разумни усилия да се избегнат поредни предсрочни избори  да бъдат направени“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Той отговори и на въпрос дали би станал премиер. „Би станал премиер този, който е получил мандат за това“, каза Иванов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети