Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Името на Лорер изплува при компанията, която продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ

Политика

Името на Лорер изплува при компанията, която продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ

Името на Лорер изплува при компанията, която продала ненужния софтуер за 1,7 млн. лв. на НСБ - Tribune.bg
Снимка:

Нов скандал, свързан с договорите, подписвани в Министерството на младежта и спорта и дружествата му по време на управлението на Радостин Василев, са разкрили вътрешните проверки, назначени от служебния министър Весела Лечева, научи Tribune.bg.

В аферата с ненужния софтуер за 1.7 милиона лева на „Национална спортна база“ ЕАД вече изплува и името на бившия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Вчера в интервю за „България он ер“ Лечева съобщи, че компанията, продала ненужния софтуер, е подписала анекс към договорите, с който ще върне вече получените над 1 милион лева от НСБ ЕАД. “Фактът, че самата компания реши да върне парите показва нецелесъобразността. Това е прецедент”, коментира министър Лечева и ден по-рано в интервю за sportal.bg.

Тя поясни, че всички вътрешни проверки все още продължават, а когато приключат и съобразно откритите нередности ще бъде решено какви материали да бъдат изпратени в компетентните разследващи органи – полиция и прокуратура.

Според източници на Tribune.bg покрай имената на длъжностните лица, които се появяват в документацията, свързана със сделката за ненужния софтуер - бившия министър на спорта Радостин Василев и подчинените му ексшефове на НСБ ЕАД Венцислав Петков и Владислав Божиков, изплува и името на доскорошния министър на технологиите и иновациите Даниел Лорер. Установени са негови връзки в съвсем близкото минало с компанията, която е продала софтуера, а сега се е съгласила да връща парите.

Миналата седмица министър Лечева съобщи в интервю за БНТ, че всички договори от последните дни на предишното управление на спортното министерство, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. След тази нейна медийна изява е подписан и споменатият анекс за връщането на парите.

Създаденият от Даниел Лорер инвестиционен фонд “БрайтКап венчърс” всъщност е сред големите инвеститори в компанията „Софтуер Груп БГ“ АД, на която НСБ ЕАД е платила 1 087 057 лева на 4 август тази година, установи Tribune.bg, след като се запозна с фактурите за извършените плащания.

На 13 септември Министерството на младежта и спорта (ММС) официално съобщи, че на 1 август изпълнителният директор на НСБ ЕАД Венцислав Петков е подписал договори за закупуването на софтуер на обща стойност от 1 746 600 лева с включен ДДС като 1 087 057 лева от тях вече са платени. ММС не съобщи името на компанията, но уточни, че плащането на тези суми е извършено на 4 август в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на НСБ ЕАД за онлайн разплащания. А сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години.

Във фактурите, с които Tribune.bg разполага фигурира името на компанията – “Софтуер Груп БГ“. Неин шеф е бизнесменът Калин Радев, а сред големите инвеститори във фирмата е фондът за рискови инвестиции “БрайтКап венчърс”. Този фонд е създаден през 2018 г. от четири лица – Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова. Според вестник „Капитал“ само месец след създаването си “БрайтКап венчърс” на Лорер влага 2,65 милиона евро в българската софтуерна компания „Софтуер груп БГ“.

Статията в Статията в "Капитал"

„Това със софтуерния продукт (купуването му – б.р.) е едно от най-големите достойнства на ръководството на НСБ. Аз ги поздравявам, това беше част от коалиционното споразумение за управление“, обяви на 20 септември в интервю за bTV бившият спортен министър Радостин Василев. Негов колега в правителството на Кирил Петков, създадено на основата на цитираното коалиционно споразумение, беше именно Даниел Лорер. Съпругата на министър Лорер – Виолета, пък бе началник на кабинета на друг министър и вицепремиер от правителството на Петков – Асен Василев, с когото фамилията Лорер не крие, че са семейни приятели. Към днешна дата Радостин Василев, Даниел Лорер и Асен Василев отново са колеги, но този път като водачи на листи на „Продължаваме промяната“ за предсрочните парламентарни избори. Като кандидати за народни представители и тримата се ползват с имунитет срещу наказателно преследване. Такъв имунитет обаче нямат бившият изпълнителен директор на НСБ ЕАД Венцислав Петков и ексшефът на Съвета на директорите Владислав Божиков.

На основата на експертно становище от държавната компания „Информационно обслужване“ АД е установено още, че сумата от над 1,7 милиона лева на договорите със „Софтуер Груп Бг“ сериозно надвишава реалната цена на сделката. Експертите на „Информационно обслужване“ дават за пример аналогичен проект, който е реализиран за около 360 000 лева с включен ДДС. „При съпоставяне на обхвата и стойността на договорите установихме, че общата стойност на проекта е значително по-ниска (при многократно по-голям обхват, брой лицензи и по-дълъг период на поддръжка) от стойността на договорите, сключени от „Национална спортна база“ ЕАД”, категорични са експертите на „Информационно обслужване“.

Всички злоупотреби, свързани със сделката, разкрити още в самото началото на разследването, вероятно са причина за подписания анекс от „Софтуер Груп Бг“ и желанието на компанията да върне парите на НСБ ЕАД. Независимо от това обаче съответните длъжностни лица, замесени в сделката, трябва да понесат съответната отговорност, доколкото става дума за вече извършени тежки служебни нарушения срещу икономическите интереси на държавата.

Фактурата на Софтуер Груп БГ АДФактурата на Софтуер Груп БГ АД

Фактурата на Софтуер Груп БГ АДФактурата на Софтуер Груп БГ АД


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати