Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Жълтини“ или факти: Кой му е виновен на Радостин Василев, че го дават на прокуратурата?

Мнения

„Жълтини“ или факти: Кой му е виновен на Радостин Василев, че го дават на прокуратурата?

Жълтини или факти: Кой му е виновен на Радостин Василев, че го дават на прокуратурата? - Tribune.bg
Снимка:

„За пореден път хората на статуквото публикуват абсолютни лъжи и внушения или просто толкова им е капацитетът“, пише водачът на листата на ПП в Габрово Радостин Василев по повод  вчерашната новина на Tribune.bg за подписания анекс с „ЦСКА – София“, с който клубът ползва държавния стадион „Българска армия“ без да плаща на този етап.

Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ)

„Не зная дали авторите на статията знаят каква е разликата между ОТЛОЖЕНО плащане и „подарена сума“, но е добре да се ограмотяват, защото изглеждат жалки“, пише още Василев, вкарвайки и епитета „жълт сайт“. В емоционалното си излияние освен Tribune.bg, Василев обижда и журналистите на „Сега“, които като нас били „тежко некомпетентни“.

Не пести и мнението си за Светослав Русинов, сегашният изпълнителен директор на Национална спортна база, както и респективно назначилата го Весела Лечева. „Ето това драги читатели е професионализъм и ПОДАРЯВАНЕ на парични средства, чрез явно погазване на закона“, пише Василев за изготвен от Русинов договор от 2018 г.

Колкото и политикът да говори за „жълтини“ или „абсолютни лъжи и внушения“ обаче, решението на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта да прегледа всичките му договори и да го даде на прокуратурата, не е взето заради медийна публикация. В ММС имат цялата документация. И за да решат да прибегнат до подобни действия, явно виждат същите съмнителни обстоятелства, които в последните месеци бяха отразени в редица медии.

 

Лечева дава всички договори на Радостин Василев на прокуратурата, извършвал е незаконни и неморални действия

Около бившия спортен министър и работата му има цяла поредица „сухи“ факти – а те не подлежат на интерпретация.

Факт, отразен във всички медии, е, че Радостин Василев предаде партията, която го вкара в политиката и му поднесе на тепсия голям финансов и човешки ресурс, договаряйки му министерско кресло. За „благодарност“ получиха обвинения, че са мафия и задкулисие. Както се казва обаче – това си е техен проблем на ИТН. Те са и тези, които вече си понесоха политическата отговорност.

Василев урежда покупко-продажба на депутати в апартамента си, Петков лично обещавал постове

ИТН: Мутрата Радостин Василев заплаши депутатка, че ще ѝ прати хора, ако не напусне НС

Факт е, че Радостин Василев напълно по своя воля и преценка се изпокара с почти всички възможни федерации с няколко изключения.

ММС отпусна рекордни пари на федерацията по ръгби на… БСП

Факт е и, че съвсем буквално заплашваше да задраска българския футбол, ако БФС „му дадат повод“. Той наистина беше в позиция да им вземе лиценза, което автоматично спираше първенствата и вадеше отборите от евротурнирите за неопределен срок. Същата заплаха имаше към щангите, скандалите с художествената гимнастика бяха достойни за пиеса, а драмите с лиценза на автомобилистите не спират и до днес.

Петков и Димитър Илиев

Съдът връща лиценза на Автомобилна федерация на България

Факт е, че Радостин Василев с влизането си в ММС „оборудва“ министерството и подчинените фирми със свои довереници. „Отлюспеният“ от ИТН плевенски политик дори не крие това и открито признава, че Александър Тодоров (вече бивш шеф на тотализатора) и Венцислав Петков (който беше сложен начело на Национална спортна база) са му близки.

Компания за чашка: Спортният министър с приятели, които назначи за шефове на тотото и НСБ, отскочиха на море в Гърция

Не ги назначил заради това обаче, а защото били експерти и свършили отлична работа, обясни Василев пред Сашо Диков по „Евроком“. „Наследилата“ ги Весела Лечева обаче явно е останала с други впечатления от личността и качествата им. Според нейни тв участия в министерството са назначавани „некомпетентни хора“, а бюджетът е харчен нецелесъобразно.

Факт е и, че единият от близките на бившия министър за малко да успее да оборудва Националната спортна база с ненужен счетоводно-логистичен софтуер на стойност 1,7 млн. лв. Както не подлежи на интерпретации датата на договора – точно ден преди края на властването на Василев в ММС. Факт е писането на преводни за 1 млн. лв. на ръка – колкото и невероятно да звучи. А най-показателният факт всъщност е, че фирмата със софт продукта се е съгласила да върне целия аванс, което няма защо да прави, ако всичко по договорите е изрядно.

 

1 млн. лв. за излишния софтуер за Национална спортна база били преведени с платежно, попълнено на ръка

Факт е, че създаденото на пожар покрай разпада на кабинета сдружение „Младежка радост“ е било одобрено да вземе почти половин милион, за да организира три концерта и три дискусии. Факт е, че то също връща парите. Можете да прочетете цялата сага по-долу – описана е фактологично.

 

Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Самият Василев твърди, че не познава младата дама, която ръководи сдружението и е видял за първи път снимката ѝ в Tribune.bg. Ние не оспорваме това и нямаме други данни по въпроса. Но договорът изглежда се е сторил съмнителен и на служебния кабинет. „Това, което заварих, че на дадени организации без никакъв опит, са дадени десетки и стотици хиляди левове, нямаше как да не му назнача една по-внимателна проверка на всички сключени договори. Ще ви дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своя проект и бива одобрена от министъра в оставка. Тук още на пръв поглед се вижда, че изборът е имал субективен характер“, обяви и Весела Лечева по БНТ.

Факт е, че бившата кантора на Лена Бориславова е прибирала пари и от ММС. Преводите са направени от държавното дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД, което е на пряко подчинение на министъра на спорта. Според източници от специализираната дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС, на няколко транша в началото на юни 2022 година „по сметка на адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ в „Райфайзенбанк“ постъпват 52 800 лева“.

Факт е, и че футболният клуб „ЦСКА – София“ на бизнесмена Гриша Ганчев използва от 1 май тази година държавния стадион „Българска армия“, без да плаща нито стотинка на държавата, както ви съобщихме вчера. „Гратисният период“ за „ЦСКА – София“ ще продължи поне до 1 март следващата година. По този начин, в най-тежкия период на икономическата криза, частният клуб на бизнесмена Ганчев, на практика, ще получи безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лева, които ще изплаща чак след края на този срок.

Факт е, че ако наистина всичко е морално и изрядно по този анекс, както пише Василев, не е било нужно да се крие толкова старателно с месеци. Защо скриха и смяната на ръководството на дружеството „Сердика спортни имоти“ ЕАД по времето на Василев? Защо задълженията на ЦСКА бяха покрити едва в деня на вписването на Евгени Марчев? Каква е по-точно експертизата на 24-годишния съпартиец и съименник на Радостин Василев в борда на ССИ? Кога и къде е сключена „детайлната нотариална сделка“ за строителството на новия стадион, обявена още на 5 май? Това са все въпроси, чиито отговори бившият министър трябва да дава пред компетентните право-раздавателни органи, а не пред медиите или във Фейсбук.

Факт, за който няма защо да си кривим душата е, че след краткото пребиваване на Радостин Василев в ММС излизат само скандални договори и съмнения за щети, нанесени на държавата и спортната ѝ собственост. И дори при най-добро желание, медиите трудно могат да не отразяват случващото се, колкото и това да не се харесва на бившия министър. Иначе той сам се хвали, че е давал сайтове (минимум 5 на брой) на компетентните органи. Сред нехаресваните сме ние „жълтия Tribune”, Lupa.bg, „тежко некомпетентните СЕГА“, „този долен и поръчков сайт Sportal.bg“ и т.н.

Сигнали: Радостин Василев дава и най-големия спортен сайт в България на Рашков

Факт, нямащ общо с медийни публикации е, че Весела Лечева вече обяви, че дава на прокуратурата уж „перфектните“ правни договори, сключвани при управлението му. Факт е, и че последната дума ще е на разследващите органи – без значение колко епитети за медиите и журналистите употреби Василев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати