Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Изборът на новите изтребители влиза за обсъждане в Министерски съвет

Политика

Изборът на новите изтребители влиза за обсъждане в Министерски съвет

Изборът на новите изтребители влиза за обсъждане в Министерски съвет - Tribune.bg
Снимка:

Военното министерство препоръчa да вземем F-16 от САЩ

Изборът на нов тип боен самолет, който да бъде закупен и въведен на въоръжение в българската армия, влиза за обсъждане в Министерски съвет. Темата е част от днешното правителствено заседанието, в рамките на което ще бъде обсъдено становището на комисията, която оценяваше четирите постъпили оферти.

В края на годината и след няколко месеца работа – комисията към военното министерство излезе с препоръка за придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение.

Според експертите, преценявали офертите, този тип изтребител ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.

„В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат“, се казва още в доклада.

Въпреки становището на експертите обаче, президентът Румен Радев продължава да се противопоставя остро на избора и настоява за избора на шведските „Грипен“ – малко по-евтини, но и по-слабо функционални. БСП обявиха, че ще се противопоставят на F-16 при гласуването в парламента.

Бюджетът за модернизация на бойната ни авиация е 1,8 млрд. лв.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети