Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Караниколов: За първи път от няколко месеца притокът в „Студена“ е по-голям от разхода

Политика

Караниколов: За първи път от няколко месеца притокът в „Студена“ е по-голям от разхода

Караниколов: За първи път от няколко месеца притокът в Студена е по-голям от разхода - Tribune.bg
Снимка:

Не разбирам защо започна войната между институциите, коментира министърът на икономиката

От днес нивото в язовир „Студена“ се е покачило с 14 см и за първи път от няколко месеца притокът е по-голям от разхода. Това заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че въпреки новия водопровод режимът в града ще остане, защото целта е да се напълни яз. „Студена“.

„Остават 27 дни до завършването, имаме изградени 3 км от трасето, в около 1,2 км има поставени тръби. Утре ще обявим публично компаниите, които ще работят по проекта – една ще прави помпената станция, друга резервоара, другите две ще влизат в част от Перник. Фирмите няма да търсят печалба от тази помощ“, каза министърът и допълни, че все пак има разходи за заплати на работниците и пари за материали.

1,9 млн. лв. с ДДС са добавени към бюджета за непредвидени разходи. Министърът даде пример с възстановяването на инфраструктурата след полагането на тръбите. Караниколов каза още, че „Стомана“ Перник са се съгласили да изградят инфраструктура за водоснабдяване от друг водоем. Той допълни, че в момента предприятието проучва възможностите на яз. „Пчелина“.

„Там трябва да се възстановят 800 м тръби и разрушен канал от камъни. Това не е сложно като проект“, посочи той и заяви, че в момента тече проверка на МОСВ за ВЕЦ-овете в страната, които използват питейна вода.

Караниколов коментира и изказването на президента Румен Радев, че сваля доверието си от правителството.

„Конституцията не позволява на президента да сваля доверието от някого, като законодателен акт. Партиите съдействат за формирането на политическата воля на гражданите. Тоест, ако ти вдигнеш доверието от политическа сила или коалиция, ти вдигаш доверието от гражданите, които са гласували за тези партии“, заяви министърът на икономиката.

Въпреки сваленото доверие на президента Румен Радев към правителството, министърът на икономиката Емил Караниколов уважи поканата на държавния глава да присъства на българо-японски форум. Караниколов обясни, че не разбира защо се е започнала войната между институциите.

По думите му 20 часа след действията на президента, той е седял на една маса с държавния глава, за да презентират заедно икономиката на България. Караниколов допълни, че няма как институциите да не работят една с друга, защото това е призванието им и не трябва да има война между тях.

„Не мога да си позволя да искам обяснение от някого, просто споменах, че не разбирам необходимостта за създаване на напрежение. Относно Перник, общината, кметът и държавата правим всичко възможно да възстановим нормалния живот на гражданите. Няма как да стане бързо, но се надявам съвсем скоро да решим този проблем“, коментира министърът на икономиката.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати