Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: България ще ползва руски петрол до края на 2024 година

Политика

Кирил Петков: България ще ползва руски петрол до края на 2024 година

Кирил Петков: България ще ползва руски петрол до края на 2024 година - Tribune.bg
Снимка:

Дадохме добър пример в ЕС по отношение на закрилата на бежанците от Украйна и сега влизаме в друга реалност, коментира премиерът от Брюксел

България ще ползва руски петрол до края на 2024 година. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков преди втория ден от заседанието на Европейския съвет.

„До няколко дни ще дойде общото заключение, в което България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 година“, каза от Брюксел премиерът във връзка със споразумението на лидерите на ЕС за забрана на вноса на руски петрол за 27-те страни от блока.

По думите му ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация.

„За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е за един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол“, подчерта Петков.

„Радвам се, че пакетът санкции номер шест ще мине“, каза премиерът във връзка със спирането на петролните продукти от Русия.

Това според него ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината.

Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също така да прекъснат достъпа на най-голямата руска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три руски държавни радио- и телевизионни оператори.

Премиерът коментира и негативните коментари по повод преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази.

„За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа, сега влизаме в малко по-нормални рамки и българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя луксозно пребиваване. Условията са добри, просто не са в хотелите", обясни той.

„В това отношение сме добър пример в ЕС“, категоричен бе той.

„Парламентът ще реши дали да пуснем Северна Македония в ЕС. В момента усилено се работи по въпроса на дипломатическо ниво“, заяви още пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Той потвърди информацията, че се работи по среща между него и Макрон, на която ще присъства и президентът Румен Радев. Българският премиер не се нагърби с прогноза дали ще се изпълни желанието на Франция да падне ветото за Северна Македония по време на френското председателство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати