Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конституционните промени влизат на второ четене в ресорната комисия

Политика

Конституционните промени влизат на второ четене в ресорната комисия

Конституционните промени влизат на второ четене в ресорната комисия - Tribune.bg
Снимка:

Ресорната комисия в парламента обсъжда промените в Конституцията на второ четене. На 8 декември депутатите одобриха реформите в основния закон в пленарната зала.

Те бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Против тях се обявиха от БСП, “Възраждане”, ИТН и независимия Радостин Василев. Второто гласуване на промените се очаква да бъде в края на тази седмица, а финалното - непосредствено преди коледните празници.

 Предложенията предвиждат няколко основни реформи - в съдебната система разделянето на ВСС на два съвета - съдийски и прокурорски, промени по отношение статута на главния прокурор и неговия мандат, както и промени по отношение на служебното правителство. Въвеждат се и публични процедури за избор на регулаторни и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

Миналата седмица депутатите трябваше да гласуват за втори път на първо четене проектопромените, след като на 6 октомври при първото гласуване не бе събрана достатъчно подкрепа, за да може реформата да тръгне по “бързата писта”. Имаше достатъчно - повече от две трети, за да може проектът да бъде предложен повторно, не по-рано от два месеца. 

Критичният минимум гласове за тях е 160 гласа. В пленарна зала миналата седмица проектът бе подкрепен от 164 депутати.



 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети