Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кой е политическият лидер, подкупван от Божков? Със сигурност знаем за контактите му с двама

Политика

Кой е политическият лидер, подкупван от Божков? Със сигурност знаем за контактите му с двама

Кой е политическият лидер, подкупван от Божков? Със сигурност знаем за контактите му с двама - Tribune.bg

Кой е българският политически лидер, подкупван неколкократно от Васил Божков, за когото пишат американците? Според запознати този детайл в официалното съобщение на Министерството на финансите на САЩ по повод на санкциите по закона “Магнитски” касае познати факти от публичното пространство, твърди 24 часа.

Един от лидерите на наши партии, които биха могли да помогнат на ударения с финансови санкции най-богат българин “да създаде канал, през който Русия да влияе на български правителствени служители и официални лица”, е възможно да бъде Александър Паунов, който оглавява Комунистическата партия на България (КПБ).

Паунов беше засечен от СРС-та да контактува с Божков в началото на протестите през юли 2020 г. Двамата коментират по телефона как обвиненият в 19 престъпления бизнесмен финансирал тълпата.

“Ти знаеш, че, ъ, на мен винаги може да се разчита. Познаваме се отдавна и знаеш, че съм твърдо, твърдо зад теб”, казва в подслушания разговор Паунов. Тогава лидерът на комунистите потвърди автентичността му.

“Това е провокативен въпрос. Защото в интервюто си Божков каза, че това са Бойко Методиев Борисов и Влади Горанов. Той го каза в прав текст”, коментира Александър Паунов, потърсен от медията.

“Първо, аз не съм бил в правителството никога. Човек в правителството, така пише и по закона “Магнитски”, защо не го четете в дълбочина?! Така че въпросът ви е провокативен. Освен това аз вчера не изтичах в американското посолство, защото съм спокоен”, допълни Паунов.

А това, че съм провел един разговор с Васил Божков, въобще нищо не значи. Аз го познавам от ЦСКА, когато беше собственик, били сме на мачове“, каза още лидерът на КПБ.

“И за какво да ме купува мен? Какво зависи от мен? Бил ли съм премиер, външен министър, министър на финансите? Какво зависи от мен? Можеш да подкупиш човек, ако може да свърши някаква работа. Ориентирайте се към Бойко Борисов и Влади Горанов. Той е казал - кога е теглил парите от Булбанк, как ги е носил при Влади Горанов, пушили са по една пура, дал е 60 млн. човекът. Защо не разровите в тази посока, а търсите компартията. Посоката към Александър Паунов е много грешна и не води доникъде, даже се забавлявам с това. Как той ще ме подкупи и аз ще оправя някой закон или ще кажа нещо на комисията по хазарта и т.н.”, каза Паунов.

В официалното съобщение на американското финансово министерство пасажът за партийния лидер, подкупван неколкократно от укриващия се в Дубай Божков, пише още, че бизнесменът “планирал да даде тази година голяма сума пари” за руския канал.

Мая Манолова е друг партиен лидер, чиито снимки в офиса на Васил Божков бяха разпространени, след като прокуратурата и полицията направиха претърсвания там. Снимката е направена месеци преди местните избори през октомври 2019 г., в които лидерката на гражданската платформа “Изправи се.БГ” се кандидатира за кмет на София. Не е ясно обаче дали и какви контакти има Мая Манолова с официална Русия днес. Може да се търси някаква връзка с прекратеното ѝ преди 6 г. членство в БСП и съпруга ѝ - бившия военен министър Ангел Найденов, който продължава да е част от социалистическата партия, която по силата на историческата обвързаност поддържа добри контакти с Москва.

“Аз съм го виждала само преди кампанията по негова покана, за да разкаже какво мисли той”, заяви Манолова преди година и отрече да е получавала пари от Божков. “Тогава той беше уважаван бизнесмен”, посочи Манолова.

На въпрос на дали тя е подкупваният от Божков лидер, Манолова отговори: “Не. Политическият лидер, подкупван от Божков, очевидно е Борисов, чиито депутати промениха закона, за да му спестят такси, чийто финансов министър не събра 700 млн. лв. на хазната, а неговият външен министър му издаде служебен паспорт. И на който очевидно Божков е плащал такса спокойствие - според неговите признания. Борисов управляваше еднолично държавата, очевидно е от кого е зависело да не си плаща на държавната хазна.”

Това са откритите данни за тези двама български партийни лидери, които са контактували с Васил Божков и това е било документирано.

Разбира се, в публичното пространство се появиха и други имена - Бойко Борисов, Румен Радев, Ахмед Доган, Корнелия Нинова... Най-често критици на бившия премиер в четвъртък споменаваха името на Бойко Борисов. Според запознати с практиката при подготовка на подобни анализи от американска страна винаги се има предвид публично известни и доказани факти.

„Никога не съм получил стотинка от Божков“, каза Борисов още в началото на пресконференция на ГЕРБ, а по-късно повтори това и в отговор на журналистически въпрос. Божков в своята пресконференция в четвъртък пък държеше да уточни, че не е подкупвал премиера Борисов и финансовия министър Горанов, а плащал рекет, за да прави бизнес.

От ГЕРБ, които винаги са подозирали президента Румен Радев в “прокремълска позиция”, дълго настояваха той да се изкаже по темата за руските шпиони. А в последните дни Борисов очаква да чуе коментара на държавния глава по едно негово изявление. “Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-обвиняващо, по-убедително от неговите обвинители”, бе казал президентът на 9 юни 2020 г.

Няма обаче публичен факт или медийна публикация, която да описва контакт между Васил Божков и Румен Радев в последните години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети