Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манев за ветото на Радев: Тези мотиви най-вероятно са писани от човек, който оказва влияние в структури

Политика

Манев за ветото на Радев: Тези мотиви най-вероятно са писани от човек, който оказва влияние в структури

Снимка:

Тази витиеватост в мотиви, свързани със закон, който е свързан със сигурността, е много опасна. Тези мотиви на президента най-вероятно са писани от секретаря, който е бивш вътрешен министър и отговаря по правните въпроси, и са предадени на премиера. Не съветник, а секретар на президента. Този елемент трябва да го отчетем и внимателно да следим какво се случва. Този, който пише мотивите, че в МВР има проблем, оказва влияние в структури. Това заяви депутатът Маноил Манев пред NOVA по повод ветото на президента РуменРадев върху промените в Закона за МВР.

Само преди дни гръмна скандал, свързан със секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента на президента Румен Радев – Пламен Узунов, чието име изскочи в разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков. От чатовете, които показаха от прокуратурата, става ясно, че е изпратeно на Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Решението касае казуса с либийския танкер „Бадр“ на Пристанище Бургас.

Вчера пък бяха съобщени още притеснителни данни, свързани с Узунов. Става въпрос за изпращане на справки до Ббоков от „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая: искане на руски гражданин за придобиване на българско гражданство, самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, както и искане на съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство.

„Няма дублиране на звена. Едната служба – НСО, в своя закон има ограничен кръг от хора, които може да охранява. Държавната ни администрация – данъчни, митничари, хора, които се борят с контрабанда и могат да бъдат потенциално застрашени, към момента не могат да бъдат пазени”, обясни депутатът Маноил Манев.

Сред мотивите на президента е, че създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. Това създавало условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ.

Според него няма да има и промяна в закона за движението на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която координира правилата за движение.

„Координацията се извършва чрез Комисията, която и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни Манев.
Депутатът коментира и публикуваните в медии снимки на премиера Борисов от неговата спалня. Той припомни, че офицер на НСО е задържан за участие в престъпна група за извършване на поръчкови убийства. Според него има проблеми в Службата, но те трябва да бъдат решавани със сериозен дебат.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още