Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манфред Вебер: Искам България в Шенген сега

Политика

Манфред Вебер: Искам България в Шенген сега

Манфред Вебер: Искам България в Шенген сега - Tribune.bg
Снимка:

Обещавам да продължа битката заедно с Бойко Борисов, за да стане страната ви част от шенгенското пространство

Шенген трябва да бъде разширен сега, за да включи България. Това заяви кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер в интервю за „24 часа“. Той е категоричен, че страната ни е изпълнила всички условия и трябва да получи равно третиране. „Българо-турската граница днес е охранявана по-добре от много други граници, които са в Шенген“, посочва Вебер. Кандидатът на ЕНП подкрепя България и в усилията ѝ за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Той е категоричен, че следващите европейски избори ще са исторически. „Искам да запазя Европа единна“, споделя Вебер.

Ето и цялото интервю:

- Г-н Вебер, кои ще са вашите предизвикателства, като председател на Европейската комисия, за какъвто току-що получихте невероятните 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия?

- Следващите европейски избори ще са исторически. Мнозинството европейци, чрез вота си и мнозинството в следващия Европейски парламент може да поставят края на възхода на популистките и националистични течения в Европа. Ето защо е важно всички да участват активно на изборите.

 - Какъв ще е вашият подход?

- Моят подход е демократична Европа. Аз искам всички европейци да кажем в коя посока ще върви Европа. Това е демократичното решение - хора да изберат кандидатите и партиите.

- Какво ще кажете за Европа на две скорости?

- Искам да запазя Европа единна. Категорично не я разглеждам като Европа първа класа и Европа втора класа. Всички европейци са равни.

- Винаги сте подчертавал и доказвал, че сте приятел на България, на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов. Как може да ни подкрепите за приемането на страната ни в Шенген?

- Първо, трябва да сме наясно с условията. Днес е очевидно, че България е изпълнила правилата за членство. Тоест България трябва да получи равно третиране. Оценявам високо това, което направи българското правителство, особено за контрола на границите. Българо-турската граница днес е охранявана по-добре от много други граници, които са в Шенген. Ето защо всичко опира до уважението и справедливото отношение от страна на останалите. Шенген трябва да бъде разширен сега, за да включи България. Това, което мога да направя аз и което мога да обещая, е да продължа битката заедно с Бойко Борисов, за да стане страната ви част от шенгенското пространство.

- Вие вече ни подкрепяте и в усилията ни за приобщаване към ЕС и на Западните Балкани. Как ще продължите да го правите от новата си, още по-висока позиция?

- Страните от Западните Балкани са европейски страни. Няма никакво съмнение в това. За мен важно послание е да съчетаем този въпрос с този за финалните граници, финалната композиция на ЕС. Така че аз казвам: "Да" за страните от Западните Балкани. Те трябва да получат своята възможност да се присъединят." Но, от друга страна, да сме наясно с Турция. Турция не може да стане член на ЕС, тоест границата между България и Турция е външна.

- Орбан или Макрон - кой от двамата избирате?

- Много уважавам Макрон, защото той е млад, проевропейски и прогресивно настроен президент на голяма страна. Това е духът на Европа, който споделям и аз. Но, от друга страна, не ми харесва Европа да се дели на добри и лоши европейци. Ние всички сме европейци, макар че може понякога нещо да ни харесва или да не ни харесват някои теми или изявления. Но ние всички сме европейци. Трябва да се уважаваме и да си говорим. Иначе не може да решаваме проблемите.

- Ако не е тайна, какво ви каза г-жа Меркел, след като днес така убедително спечелихте номинацията водещ кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия?

- Моля ви за разбиране, че ще го запазя за себе си. Лично е. Чувствам се наистина топло и силно подкрепен от нея, което е нещо голямо.

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

К.Анкова Подкрепете ни заслужавме да станеме страна член на шенген
09.11.2018 10:51 / Отговор
Красен Добре би било да сме страна член на шенген !!
10.11.2018 20:28 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати