Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стоянова: Допълнителният трансфер към ДОО от 1.365 млрд. лв., който иска БСП, ще увеличи дефицитът на бюджета

Политика

Стоянова: Допълнителният трансфер към ДОО от 1.365 млрд. лв., който иска БСП, ще увеличи дефицитът на бюджета

Стоянова: Допълнителният трансфер към ДОО от 1.365 млрд. лв., който иска БСП, ще увеличи дефицитът на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

Шефката на бюджетната комисия е оттеглила точката за заеми от МВФ от актуализацията на бюджета

Допълнителният трансфер към държавно обществено осигуряване/ДОО/ от 1.365 млрд. лв., който иска БСП, ще увеличи дефицитът на бюджета, коментира шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Не мога да разбера позицията на БСП. В един момент защитници на работниците, в друг – на работодателите. Те показват вапиюща некомпетентност. Те предлагат на всички засегнати от извънредното положение да не внасят ДДС за бракувана стока. Преди това е ползван кредит за закупуване на тази стока. Когато стоката е бракувана, тогава ДДС не се дължи. Ако иска да бракува безалкохолното или уискито, няма как, защото срокът е много по-голям“, изтъква депутатката от ГЕРБ.

Според шефката на бюджетната комисия мерките, които са презентирани от БСП, са мерки насочени към същите таргет групи, за които правителството предлага компенсиране по различен начин.

„На първо място следва да сме наясно, че преди да раздаваме, трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата – образование, здравеопазване, сигурност, което се прави без да се търсят допълнителни трансфери. Това, което сме предвидили като 1.5 млрд. лв. към ДОО, за хора които ще получат 60% от трудовото си възнаграждение или мярка „60:40“ за бизнеса, който не е спрял. Вчера освен 60 % от заплата по програмата ще бъде платена осигуровката за сметка на работодателя. Разбирам, че самите работодателските организации са ескалирали в тези искания. Това е схемата да бъде 60:0, което е равно работникът да е отишъл на борсата“, уточни Менда Стоянова.

По думите ѝ втората мярка на правителството е обезпечаване на програми чрез ББР. Българската банка за развитие вече е  капитализирана със 700 млн. лв., а с промените в бюджета се отделят още 700 млн. лв., което ще даде възможност на финансовата институция да разполага с достатъчно средства за осигуряването на две програми на този етап, които могат да бъдат допълнени.

„Ние осигуряваме финансова възможност, а как ще се развият програмите, ще зависи от икономиката. Едната програма е към онези лица, които не са внасяли вноски във фонд „Безработица“ – самонаети и лица в неплатен отпуск. Тези хора ще могат да получат за три месеца заем по 1500 лв. на месец с 5 г. гратисен период и срок за погасяване 10 години. Безлихвен заем, лихвите се плащат от държавата. Всеки момент ще бъде пусната втората програма за малкия бизнес със заеми за подпомагане на дейността му с голям гратисен период“, изтъкна Стоянова.

Според нея за здравеопазването също са предвидени достатъчно средства. „По 1000лв. за специалистите на първа линия и плащане на болниците авансово за неизвършена дейност, за да могат те да финансират своята работа“, обобщи депутатката от ГЕРБ.

„Аз считам, че с тази актуализация сме осигурили достатъчно средства за програми, които ще се развиват, модифицират и ще има нови програми за подпомагане на хората и бизнеса“, подчерта Менда Стоянова. Тя допълни и факта, че е изпълнила искането на опозицията от ляво и е оттеглила точката от актуализацията на бюджета, в която се посочва, че страната може да вземе заеми и да натрупа допълнително дълг от МВФ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати