Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова: Икономията от субсидиите за партиите отива за намаляване на дефицита

Политика

Менда Стоянова: Икономията от субсидиите за партиите отива за намаляване на дефицита

Менда Стоянова: Икономията от субсидиите за партиите отива за намаляване на дефицита - Tribune.bg
Снимка:

Спестените средства биха могли да бъдат насочени към изграждането на детски градини

Икономията от субсидиите отива за намаляване на дефицита. С постановление на Министерски съвет би могла да бъде насочена и към изграждането на детски градини. Това заяви председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Субсидиите на политическите партии се намаляват от 11 лева на 1 лев за всеки действителен глас, получен от всяка политическа партия или коалиция на изборите. Това от кога ще влезе в закона все още не сме гласували, но предложението, което е записано и гласувано в комисия, е законът да влезе в сила от 1 юли 2019 година. Ако това стане, означава, че до края на годината от държавния бюджет ще бъдат спестени разходи за субсидии на политически партии в размер на около 14,6 милиона лева“, това заяви Менда Стоянова в кулоарите на парламента.

По думите ѝ в Закона не е предвидено тази икономия да бъде целево използвана за някакъв друг вид разход. Това означава, че тя остава в държавния бюджет и съгласно изискванията на Закона за публичните финанси, отива за намаляване на дефицита, респективно за увеличаване на излишъка, ако се отчете такъв.

На въпрос дали тези пари биха могли да се използват за строеж на детски градини и ясли, тя отговори:

„Това е напълно възможно, ако правителството със свое постановление финансира подобни проекти на общини, където има недостиг на детски градини. Разбира се, за 14,6 милиона не е възможно да бъдат изградени кой знае колко детски градини, но аз смятам, че когато има подобно постановление, то ще бъде много повече от 14,6 милиона лева“, посочи Менда Стоянова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати