Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно – партийната субсидия става 1 лев

Политика

Окончателно – партийната субсидия става 1 лев

Снимка:

Бурни емоции в парламента при второто четене на промените в Закона за бюджета

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, Воля и част от патриотите – парламентът намали партийната субсидия на един лев на глас. До решението се стигна със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържали се“.

При дебата емоциите в парламента за пореден път ескалираха. Остри думи и обвинения в популизъм съпътстваха обсъжданията на промените в Закона за бюджета.

Досега партиите минали бариерата от 1% получаваха по 11 лв. за глас.

Точката влезе като извънредна в днешното заседание и предизвика бурни емоции в пленарната зала.

„Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество“, заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Според него с подхващането на темата за парите на партиите управляващите единствено искали да отклонят общественото внимание.

От ГЕРБ пък се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие.

„Министерският съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с визията ви за финансиране на политическите партии“, разкритикува опозицията народният представител Александър Иванов.

Той упрекна левицата още за това, че изразяват несъгласие размерът на партийната субсидия да стане 1 лев, но не са внесли свое алтернативно предложение.

Въпреки че и от ДПС са категорично против орязването на държавното финансиране на партиите, защото според тях това ще доведе до невъзможност една политическа сила да извършва своята дейност, те продължават да поддържат предложението си за 0 лева партийна субсидия. Тезата на Движението защити народният представител Хамид Хамид, който припомни, че настояването на ДПС включва и въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета.

„Този модел работи успешно в Америка“, аргументира се той.

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Според него отвореното финансиране, което дава възможност на юридическите лица да предоставят средства на партиите, ще доведе единствено до дву- или трипартийна система.

„Ще останат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС“, заяви Атанасов и допълни: „Отваряте пътя към това“.  

 


Коментари (1)

К. К. Обещанията трябва да се изпълняват. Волята на народа - също...
04.07.2019 23:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още