Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минеков ще гони ГЕРБ заради наем, който не дължат. Имали пари, можели да плащат

Политика

Минеков ще гони ГЕРБ заради наем, който не дължат. Имали пари, можели да плащат

Минеков ще гони ГЕРБ заради наем, който не дължат. Имали пари, можели да плащат - Tribune.bg
Снимка:

След намаляването на партийната субсидия през 2019, партиите бяха освободени от плащането за централите си. Преди това те нямат задължения

След показното срещу в. „Труд“ – служебният културен министър на Румен Радев спешно преминава и към изгонването на ГЕРБ от централата им. Това стана ясно от две поредни интервюта на Велислав Минеков пред БНР и ТВ+.

В един от последните си дни на поста министърът обяви готовност да се заеме със задачата, която беше обявил, че си поставя още когато влезе МК.

Минеков повтори думите на президента Радев от вчера, че „ГЕРБ имат пари“ и съответно трябва да плащат.

Радев каза на ГЕРБ, че трябвало да платят наемите на Труд, за да не се намесва Рашков

Ето кой е Велислав Минеков - водачът на протестите от най-близкото обкръжение на Тодор Живков

„Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009-а година са ползвани напълно безплатно. ... Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване. ... Ще говоря с областния управител, за да може да се намери едно достойно място за партия ГЕРБ. Имат достатъчно голяма субсидия, за да плащат и за своя партиен печат (очевидно в. „Труд“), обяви Минеков пред БНР.

Думите на Минеков издишат по две направления. ГЕРБ няма неплатен наем между 2009 и 2019 г. Затова и когато преди 2 години беше променен Законът за политическите партии, те единствени успяха да уредят статута на централата си. Липсата на задължения е едно от основните условия за това.

През 2019 парламентът намали субсидията на партиите на 1 лев, а няколко месеца по-късно, въпреки отпора на ГЕРБ, отново я повиши до 8 лв. на глас. В закона ясно беше записано, че партиите не плащат наем за централите си.

Чл. 31. от Закона за политическите партии гласи, че:

(1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.

(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Това е урегулирано и в Закона за държавната собственост:

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Безвъзмездното предоставяне на имоти - частна държавна собственост, за нуждите на политическите партии, отговарящи на условията на Закона за политическите партии, се извършва по ред, определен от Министерския съвет.

Велислав Минеков обаче изглежда чете законите както съветникът му Светослав Трайков произвежда новини.

Informiran.net лично затвори Труд (НА ЖИВО)

Затова и министърът очевидно счита, че мотивът „имат пари да плащат“ може да има сила над законодателството. Дори и изменение в нормативната уредба не би влязло в сила със задна дата, за да направи парите изискуеми.

Величко Минеков: Ловната дружинка на Живков, депутат и проектант на социалистическата площадно-скулптурна пропаганда

Реално голяма част от партиите автоматично спират да плащат наемите си след приемане на закона, пропускайки да задвижат процедурата през областните управи, които ще им осигурят безвъзмездни договори. ГЕРБ обаче не попада в този списък.

Всъщност БСП са тези, които за малко да пострадат по тази линия. Преди месец те се оказаха официално осъдени от държавата за неизплатен наем от 280 хил. лв. Тогава стана ясно, че социалистите са пропуснали да поискат със заявление ползването на централата без заплащане, каквото им е позволено от закона. Въпреки неуредиците областният управител на София, назначен от служебния кабинет, обяви, че няма да предприема мерки срещу социалистите. Според съдебното решение, той имаше право да ги изгони от централата им на емблематичното „Позитано 20“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети