Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мустафа Карадайъ за Кирил Петков: Цар Киро! Опитва се да се държи като монарх

Политика

Мустафа Карадайъ за Кирил Петков: Цар Киро! Опитва се да се държи като монарх

Мустафа Карадайъ за Кирил Петков: Цар Киро! Опитва се да се държи като монарх - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаваме промяната“ целят предсрочни избори, за да елиминират опозицията и коалиционните си партньори, смята лидерът на ДПС

„Продължаваме промяната“ целят предсрочни избори, за да елиминират опозицията и коалиционните си партньори“.  Това заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него има смесване на властите. Премиерът обявил, че събира информация, води разследване, щял да арестува. Обявявал кой бил престъпник, корумпиран и разказвал как той подготвя доказателства, за да арестува различни хора.

„В това време общините бедстват. Детски градини и училища не могат да си плащат сметките“, посочи Карадайъ.

Лидерът на ДПС се възмути, че нарушителят на Конституцията щял да им праща проверки вместо средства и помощ.

„Те бедствията минаха, но проблемът след тях не е решен, нито в пътищата, нито в подпорните стени. Той вече става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Според нея има разделение на властите. Опитва се да се държи малко като цар, като монарх, цар Киро“, така определи държанието на премиера Карадайъ.

„Заканата им за промени в КПКОНПИ и изобщо заканата им за борба с корупцията видяхте ли как ги обявиха - реформи трябва да има и там трябва да сложим наши хора“, продължи Карадайъ.

„Казаха, че ще се саморазправят с кметовете на общини на опозицията, разбираме ДПС и ГЕРБ, защото те нямат кметове на общини. 2019 година ги нямаше на политическия терен. Политическият извод е, че чрез саморазправа с местната власт целта е да се предизвикат частични избори, да се настанят в местната власт и да произведат предсрочните си избори, за да може да елиминират коалиционните си партньори и тогава наистина ще заприличаме на монархия и ще си имаме цар Киро“, категоричен бе Карадайъ.

„Вече се заговори, че си имат и дворцови привички, както цар Киро обяви, че ще „оди пеша“, така НСО му разнася храната из София, първата дама проверява дали са й свежи плодовете и зеленчуците“, разказа Карадайъ слухове, които се носели из парламента, като отбеляза, че това не е никак смешно.

„В България си имаме цар, Всевишният здраве и живот да му дава“, каза още Карадайъ, визирайки Симеон Сакскобурготски.

Той подчерта, че по Конституция България е парламентарна република.

Движението за права и свободи представи по време на брифинга в парламента и предложенията си за промени в Конституцията.

Ръководството на ДПС се е срещнало с шефовете на всички останали групи в парламента, освен с „Демократична България“, които не ги приели, но проектът е предаден от секретаря на ДПС и на тях.

На база на всички срещи ДПС предлага да се направи проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засяга полето на Великото народно събрание, тоест да се направят възможни промени единствено и само в полето на обикновено Народно събрание, за да има някакви реформи.

„Защото ако се прекрачи полето на обикновено народно събрание и отидем в полето на Велико народно събрание, то не е много сигурно дали изобщо ще има реформа“, посочи председателят ДПС.

Карадайъ обясни, че в проекта на ДПС са взети предвид мненията на експерти, делата и мотивите в решенията на Европейския съд по правата на човека, становищата на Венецианската комисия, докладите и препоръките на ЕК. Сред експертите, които са разработили проекта, е и бившият съдия проф. Пламен Киров и неговият екип, както и други бивши конституционни съдии. От екипа на главния прокурор не са участвали, уточни лидерът на ДПС.

„Политици визират смяна на персони за съдебна реформа, а не реформа“, каза още той.

Сред идеите са още настоящия Висш съдебен съвет да бъде разделен на Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, като  представители на ВАС, ВКС и главният прокурор, които досега влизат по право във ВСС, да не участват във висшите съвети на съдиите и прокурорите. Те ще се състоят от 13 души, като членовете на тези висши съвети от Народното събрание ще се избират с мнозинство от 2/3. Мястото и функциите на ВСС да остане така, както е досега в Конституцията, предлагат от ДПС.

Те предлагат още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба. Като резултат от срещите, които са провели в Брюксел с ЕП и ЕК, са възникнали и допълнителни теми, като една от тях е членовете на Конституционния съд да се избират с мнозинство от 2/3, защото той се явява като Горната камара в структурата на нашата държава. Темата за двойното гражданство също е заложена в конституционните промени на ДПС. Те искат да отпадне изискването за ограничение. Като Карадайъ подчерта, че темата била повдигната от скандала около премиера Кирил Петков.

„Опитваме се и искаме да се затвърди въпросът с правото на глас и избора на българския глас да стане неотменимо право, то е гарантирано, но има техники за отнемане“, посочи той.

Разгледан и преразгледан е въпросът с правомощията на главния прокурор, надзорът за законност се прехвърля на по-горни инстанции, а не главният прокурор да осъществява тази дейност, в неговото поле остават само методическите показания за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и процедури.

По-рано ДПС пък отказа да влезе в създадената днес временна комисия за промени в Конституцията, организирана от „Демократична България“.

„Не е бойкот от наша страна. Нашите народни представители много ясно казаха какво е отношението ни. Прави се комисия за промени в Конституцията без да има предложения. Какъв ще бъде предметът й? Ето, виждате как се прави - написали сме си домашното, събрали сме експерти от съдебната система, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи, за да търсим съдействие и тогава да пристъпим към действие, а те предлагат комисия за водене на разговори“, коментира Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп