Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мутафчийски не се вижда в политиката: Това не е моят път, всеки трябва да тежи на мястото си

Политика

Мутафчийски не се вижда в политиката: Това не е моят път, всеки трябва да тежи на мястото си

Мутафчийски не се вижда в политиката: Това не е моят път, всеки трябва да тежи на мястото си - Tribune.bg
Снимка:
Станахме жертва на собствения си успех. Забравихме се, решихме, че не е страшно, казва шефът на ВМА по повод пандемията

„През 2021 г. към нас се задава една надежда, която вече не е имагинерна – тя е факт. Възползвайте се от нея“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски пред bTV.

Той беше един от първите ваксинирани българи с препарата на „Файзер“ срещу коронавируса.

„Според мен бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират болни, в реанимация или в клиниките на болницата. Това е непоносимо за мен. Длъжен съм да го направя и заради хората, които вярват в мен. А в личен план съм абсолютно убеден“, каза Мутафчийски по повод ваксинирането.

„Един мой приятел, много умен човек – биолог. Той беше казал, че ще използва тактиката на пингвините и ще се ваксинира по-късно. Какво правят пингвините – първите скачат във водата, а другите гледат къде е косатката. Е, първите вече скочихме, косатката я няма. Време е и вие да скочите“, каза още Мутафчийски за ваксинирането.

Той заяви, че се чувства добре, няма никакви странични реакции към ваксината. Единствено усеща мястото на убождане.

По думите на Мутафчийски лекарите са единствените хора, на които все още се доверяват хората в кризата.

„Когато човек има болка и болест, отива при лекар и се надява, че там е спасението, той не отива при никой друг“, каза той.

По повод ваксината на „Файзер“ и дали тя е истински безопасна и ефективна, ген. Мутафчийски каза, че това е иновативен продукт.

„Той е много лесен, много евтин за изпълнение и много ефективен. Той не вкарва нищо в ядрото на клетката и, може би, е толкова добър и ефективен колкото го описват“, допълни той.

На въпрос дали много хора у нас ще останат скептично настроени спрямо ваксините, ген. Мутафчийски заяви, че е рано да се правят изводи.

„Ще се натрупат достатъчно данни, за да могат да се убедят и колебаещите се. Нито един медикамент досега не е бил тестван на 44 хиляди души, това го заявявам най-отговорно. Да не говорим, че у нас населението с лека ръка приема медикаменти, които не са изпробвани дори на 50 души, което е абсолютен факт“, каза Мутафчийски.

В равносметката си за отминаваща година, ген. Мутафчийски заяви, че тя е била доста тежка. „Щях да кажа, че е интересна, но какво да му е интересното на това“, допълва той.

На въпрос защо е спрял да облича военната си униформа, генералът заяви, че явно плаши хората.

„Българите са забравили как изглеждат техните военни и генерали. Не съм имал за цел да уплаша хората“, каза Мутафчийски.

Мутафчийски е категоричен, че не се срамува от нито една своя дума и би казал същото и сега.

„Ние станахме жертва на собствения си успех. Забравихме се, решихме, че не е страшно. Това не беше процес само тук, а в цяла Европа. Хората се умориха още на първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем ситуацията“, заяви Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски коментира още, че се очаква леко повишаване на случаите с отхлабването на мерките, но се надява и ваксинацията да окаже влияние.

В последните шест месеца председателят на Националния оперативен щаб не се е появявал в телевизионно интервю и спря да води брифингите.

„Не може да изморяваш хората непрекъснато и да свързват твоето появяване с безизходица и страх. Аз се стремях да бъда обективен“, каза Мутафчийски. Решението да „излезе от светлината на прожекторите“ е било лично негово.

На въпрос дали обмисля кариера в политиката, ген. Мутафчийски е категоричен, че това не е неговият път.

„Крайно време е хората у нас да разберат, че трябва да тежат на мястото си, там където се чувстват най-сигурни и въоръжени със знания и експертиза. Да не се месят там където им е работа“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (17)

Z Генерале, благодаря за всичко, което направихте и продължавате да правите като професионалист. Много се радвам, че сте един от българските лекари, избрали да останат в родината. Не ми е възможно да разбера как военен лекар, генерал в униформа по телевизията, може да изплаши някого?! Това е някаква непонятна лигавщина, необяснима психическа неуравновесеност, но явно и такава група хора има в обществото ни. Бъдете здрав и продължавайте да изпълнявате мисията си там, където наистина си тежите на мястото. Дано повече хора да намерят точно това свое място. Светли празници!
28.12.2020 11:01 / Отговор
Достоен Почитания!!
28.12.2020 12:30
А на този във ВМА му викат плазмодий, а на ВМА и се падат се корумпета за директори. Този е един от тях.
28.12.2020 12:30
а на онзи като "а на този" им викат гниди. На България все и падат най-тъпите и безродни тролове.
28.12.2020 12:46
До"а на този" Много си тъп почти като отровното трио
28.12.2020 13:36
Габи Много ясно, че не трябва да става политик. Кой си няма работа да викне „Мутафчийски президент” и така да насъска всички червени радеви тролове срещу тази забележителна личност? Да блокираш един кадърен професионалист за пет години на някаква церемониална длъжност, която наименува населени места и раздава ордени е непростимо разхищение на човешки ресурс. Дори да приемем, че за някой юрист или икономист е оправдано, за лекар - хирург, който през това време ще лекува и спаси хиляди хора е недопустимо. Никого не е плашила униформата на генерала. Това бяха първите врани на хибридната армия, за които, в момент на настъпване на епидемия с неизследван вирус, най-големият проблем се оказа облеклото на началника на НОЩ. Ако за българина националната армейска униформа е източник на страх, това не говори добре за патриотичното му съзнание. Но защо е решил да дава интервю точно за тази скапана медия, която не гледам?!
28.12.2020 11:37 / Отговор
Мина Много увреден трябва да си , за да кажеш лоша дума за този човек - доказан военен лекар , прям и честен с хората. И наистина тежи на мястото си , което не може да се каже за един друг ВВС генерал.
28.12.2020 13:42 / Отговор
Ник* Респект и поклон за генерал д-р Мутафчийски!
28.12.2020 13:53 / Отговор
Надблюдател Айде нека и помиярите да се поуспокоят, няма да се кандидатира! Откакто пуснаха слуха ,е може да стане президент и троловете полудяха! Заливаха с помия в промишлени количества! И то един достоен човек! Представям си, ГЕРБ ако обявят отсега обявят свой кандидат за Президент, каква отрова ще се излее до изборите! Макар че никога досега не се е появявал такъв Паразит-Фигурант в БГ-политиката!
28.12.2020 14:07 / Отговор
Какво достойно има да всяваш паника, и да говориш като цървул, че яко ще се мре. Трябваше веднага да го подведат под отговорност, както дамата за лекарствата.
29.12.2020 08:26
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети