Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР предупреди турския посланик да не се намесва във вътрешните работи на България

Политика

МВнР предупреди турския посланик да не се намесва във вътрешните работи на България

МВнР предупреди турския посланик да не се намесва във вътрешните работи на България - Tribune.bg
Снимка:

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан в Министерството на външните работи от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, съобщиха от МВнР. Турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България, и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно - добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланикът на Република Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.


Коментари (1)

Екатерина Какво лошо е казал човекът? Всеки чужд език е оръжие, аз така съм чувал от моите германски учители. А не като Борисов да се мотае като муха без глава в Сибиу, и да се чуди с кого да си говори. Това са стари комплекси, които и тази простакеса външната министърка избива и прави предизборна агитация.
14.05.2019 08:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема