Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Парламентът одобри бюджета на НЗОК за 2021 г.

Политика

На първо четене: Парламентът одобри бюджета на НЗОК за 2021 г.

На първо четене: Парламентът одобри бюджета на НЗОК за 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:

Заложено е увеличение на средства за всички здравноосигурителни плащания

Народното събрание одобри бюджета на НЗОК за 2021 г. на първо четене.

Общо приходите и трансфери в бюджета на НЗОК са в размер на 5 084 871.3 хил. лв. Заложено е увеличение на средства за всички здравноосигурителни плащания, като общата сума, предвидена за тях е 4 770 351.0 хил. лв. Проектът предвижда още, ако има неусвоени средства, те да могат да се ползват за заплащане на неразплатена болнична дейност за 2017 и 2018 год.

Очаква се между първо и второ четене на законопроекта да се направи поправка, според която медици от доболничната помощ да се включват в болничната, в условията на извънредно положение или извънредна обстановка. В законопроекта е уредено и допълнително заплащане на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари.

Заместник-председателят на Народното събрание от ДПС д-р Нигяр Джафер изтъкна от трибуната нуждата от електронното здравеопазване, като посочи, че така възрастните пациенти няма да се лутат по различни кабинети за хартиени документи. Като положително в бюджета на Касата тя отбеляза и факта, че за първи път от години в него са заложени буфери като резерви за допълнителни плащания.

Д-р Калин Поповски от ВМРО отбеляза повишаването на парите за клиничните пътеки, като изтъкна, че тази при раждане на дете е увеличена двойно за това управление на страната.

От своя страна независимият народен представител Красимир Янков напомни, че е необходима допълнителна подкрепа за доболничната помощ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати