Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На Трибуната – Милен Михов: БСП се обръщат към патриотична реторика и ретро комунизъм

Политика

На Трибуната – Милен Михов: БСП се обръщат към патриотична реторика и ретро комунизъм

Снимка:

В стремежа си да свали правителството, Нинова изолира Станишев – най-разпознаваемия в Европа български социалист

Историкът и депутат от ВМРО доц. Милен Михов ексклузивно пред Tribune.bg.

ВМРО избра да отиде на европейските избори с водач на листата Ангел Джамбазки, утвърдено име на наш евродепутат в Брюксел, докато БСП се опитва да се разграничи от своя евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев, каква е причината за това?

- Това е политически избор. Госпожа Нинова дойде с амбицията да променя столетницата и се опитва да наложи, както поколенчески, така и политически, измеренията на тази промяна. Виждам я, че в последните два години прави левицата повече национална отколкото социална. В нейната реторика и в акцентите, която поставя чуваме неща, които са запазена територия на ВМРО и на патриотичните сили.

Гордостта на г-жа Нинова е блокирането на Истанбулската конвенция, докато Левицата в Европа, ПЕС и нейният лидер г-н Станишев са точно на обратната позиция. Те подкрепят и защитават Истанбулската конвенция. Давам този пример, защото той най-ясно илюстрира тази политическа амбиция на г-жа Нинова да постигне една политическа трансформация на БСП. Неслучайно и наблюдатели повдигат въпроса дали БСП ще остане в семейството на Европейските социалисти.

Това, разбира се, има своето оправдание. И това оправдание  е стремежът към свалянето от власт на ГЕРБ и създаването на правителство начело с г-жа Нинова и БСП. Така стигаме и до факта, че най-популярният, най-утвърденият и европейски разпознаваем български социалист - каквото и да говорим за качествата на г-н Станишев, това е факт, е под въпрос дали въобще ще намери място в листата на собствената си партия. Партия, която той ръководеше и като лидер, и като министър-председател. Това ми е обяснението, то звучи малко парадоксално.

А какъв ще се е резултатът за самата БСП?

- Трудно е да е да определим дали ще е позитивен резултатът. Но аз мисля, че това в определен смисъл няма да помогне на социалистите и на г-жа Нинова. Отхвърляйки собствените си хора, едва ли ще спечелиш доверието на другите.

Това не е ли една оценка за предишното ръководство?

- Да, разбира се. В БСП настъпи промяна, да не кажа вътрешно партиен преврат. Новото ръководство се разграничава силно от старите ръководства на БСП. Ако погледнем промените, които бяха наложени в Устава на партията и в парламентарната група след това. В парламентарната група липсват много утвърдени имена. Няма нужда тук да ги споменавам.

Името на стария председател на партията, имена с доказани институционални качества и авторитет. В новата парламентарна група има нови лица, младежки лица, лица, които влизат в политиката с летящ старт. Ръководството на БСП се опитва да разшири влиянието, използвайки един инстументариум, който е доста широк – от националната риторика, от заиграването с патриотичното пространство до един ретро комунизъм. Да си припомним, че г-жа Нинова поднесе цветя на паметника на Тодор Живков, че заместник-председателят на Народното събрание обяви периода на социализма за градивен период.

Да си припомним, че една от видните интелектуалки и журналисти на Левицата току що издаде книга, в която развива идеята, че Червеният терор всъщност е провокиран от чужди разузнавания и от правителството на България през 1925 г. Нещо, което тотално се разминава с достиженията на историческата наука в България. И дори в съвременна Русия, където ясно се разкрива, дори в литература, публикувана на български, ролята на Главно разузнавателно управление на Червената армия в подготовката на този атентат.

Той е най-кървавият и най-жестокият – в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г. Освен материалните и човешки загуби го има и символа да се посегне на една църква. Тази симбиоза между националното и ретро социалистическото или ретро комунистическото, е характеристиката, която е проявявана и в европейските избори, които БСП иска да представи като избори за управлението на страната и за вътрешната политика. Така се надяват да мобилизират допълнителна подкрепа.

Интервю на Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив