Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

Политика

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът възстановява редовната си работа от 14 май, БСП искат анкетна комисия да следи харчовете, а те да я оглавят

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето, с което на практика депутатите транспонираха в него мерките от Закона за извънредното положение, който спира да действа следващата седмица.

В началото на дебата от „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ обявиха, че ще подкрепят промените на първо четене и ще внесат предложенията си преди второ. Единствено социалистите обявиха, че подкрепят някои от мерките в закона, но ще се въздържат при гласуването.

„Има текстове, които са добри и бихме подкрепили, особено социалните. Очаквахме правителството да представи ясен план какво правим оттук-нататък. Той трябваше да почива на сериозен анализ на прогнозите на международните институции и възможностите на българския бюджет. А в закона няма мярка за преодоляване на последиците“, заяви Корнелия Нинова.

Тя напомни, че БСП подкрепи въвеждането на извънредното положение, но изтъкна, че правителството е трябвало да направи отчет на досегашните мерки и какво е въздействието им. Според нея е  необходим анализ на кабинета в три аспекта - здравен, за състоянието на здравната система и модела на финансиране на болниците, както и за развитие на кадрите в системата, икономически и финансов анализ, а на последно място и анализ на кризата  в социален аспект - нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените.

Соцлидерката обяви, че БСП внася в деловодството предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да следи как държавата харчи пари в условията на пандемията и настоя тя да се ръководи от опозицията. Нинова обеща, че между двете четения социалистите ще дадат алтернативни предложения.

В отговор народният представител от ГЕРБ Александър Ненков подчерта, че са изминали два много трудни месеца за целия свят.

„Нищо не се променя след 13 май – не е сакрална дата, след която всички ще са щастливи, връщат се на работа и ще живеят нормално. Иска ми се да е така, но не е“, коментира очакванията на Нинова Ненков. Той определи  промените в Закона за здравето като втори етап на извънредната ситуация.

„Да свикнем с мисълта, че този вирус ще съществува, за съжаление, сигурно ще умрат и хора, но трябва да свикнем да живеем с него“, обясни Ненков. По думите му предлаганите промени дават възможност, ако има евентуално по-лош сценарий в страната, да се реагира.

„Длъжни сме да предвидим и да сме гъвкави за това какви мерки трябва да се налагат и по отношение на здравето, и като икономически след това. Този закон е отговор на въпроса как плавно ще влезем в следващия етап. Той дава гъвкавост на министъра на здравеопазването, да бъде по-адаптивен към ситуацията и въвеждането на мерките“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че за защита на бизнеса и уязвимите групи от населението правителството е приело мерки на стойност над 4,5 млрд. лв. и те се удължават, като ще се разшири и кръга им, за да бъдат обхванати всички групи.

„Мерките са временни и целта ни е да се даде възможност при необходимост да се вземат пак такива, когато е необходимо“, уточни Ненков.

Тезата, че ясния план, който искат социалистите, вече е налице, защити и колегата му Александър Иванов.

„Над 151 хиляди българи са запазили работните си места с подкрепата на правителството и мярката 60/40 до вчерашния ден. 10 298 фирми са подкрепени. Най-навременни и най-меки мерки имаше в България до момента и те ще продължат, за да подпомогнат бизнеса. Правителството изпълни ангажимента си да запази социалната система“, посочи в защита на тезата си Александър Иванов.

Със 125 гласа "за", без "против" и 69 гласа от БСП "въздържали се", парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които ще се заменят мерките от Закона за извънредното положение. Промените ще бъдат приети окончателно на извънредно заседание на 12 май.

Парламентът възстановява редовната си работа от 14 май, обяви междувременно председателката на законодателния орган Цвета Караянчева. Как ще заседават депутатите занапред, ще се реши на заседание на Председателския съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети