Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Само държавата ще има лиценз за лотарийни игри

Политика

Окончателно: Само държавата ще има лиценз за лотарийни игри

Окончателно: Само държавата ще има лиценз за лотарийни игри - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на второ четене поправките в Закона за хазарта. Законопроектът бе внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов и влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“.

Новите текстове са силно рестриктивни по отношение на частните лотарийни оператори. Организацията на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ще може да се прави само от Българския спортен тотализатор /БСТ/ след получаване на съответния лиценз.

След обнародване на промените според новите текстове на чл. 86 на закона лицензите на частните лотарийни оператори ще бъдат окончателно отнети, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това означава, че „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще трябва да спрат работа.

Първоначално Симеонов искаше лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Спортния тотализатор, да бъдат отнети до 3 месеца след влизане в сила на закона, което отпадна.

„Няма да има държавни гаранции за печалбите от лотарийни игри, докато те не преминат към Спортния тотализатор“, допълни Симеонов, което означава, че неизплатените печалби ще се търсят според правилата на игрите, в които хората са участвали. „Няма основание държавата да се бърка в частно-правни отношения“, допълни Симеонов и посочи, че законодателството ни е предвидило съответен ред в тези случаи.

Вносителят на промените в Закона за хазарта отказа коментар кой и кога ще изземе от различните обекти останалите талони на частните лотарийни игри.

„Това е работа на Министерството на финансите и новия състав на Комисията по хазарта“, категоричен е лидерът на НФСБ. Той, обаче, очаква при предстоящите изземвания на талони да се докаже, че обемът им е по-голям от декларираното в Комисията по хазарта от хората на забегналия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Относно предложението на БСП за тотална отмяна на рекламата на хазартни игри, Валери Симеонов коментира, че е гласувал против, защото спортните клубове нямало да получават приходи от реклама, като не могат да носят лого и име на съответния организатор. Симеонов предложи на по-късен етап, когато се стабилизира държавният тотализатор, да се обсъди как може да се ограничи рекламата на хазартни игри.

Текст: Моника Гаджанова 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Друг изход нямат ! Или се отказват от импийчмън или няма да ги има за няколко часа. Те това го знаят. Знае го и собственика на този сайт.
07.02.2020 14:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети