Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“: Как Десислава Радева стигна до Катовице?

Мрежата

„24 часа“: Как Десислава Радева стигна до Катовице?

24 часа: Как Десислава Радева стигна до Катовице? - Tribune.bg
Снимка:

Ако пътуването на Радев до Полша беше официално, щеше да нормално да го придружи жена му. Но не беше

В каква роля съпругата на президента Десислава Радева е била на конференцията на ООН за изменението на климата, пита „24 часа“. На 5 декември Слави Трифонов обяви, че тя е пътувала като зам.-ръководител на българската делегация на форума и специалист по екология. Последва официално опровержение от президентството и среднощен музикален поздрав от Десислава Радева към бившия ѝ работодател и шоумен с музикално парче, чието заглавие е многозначителното „Радиоактивен”.

Ако пътуването на държавния глава до миньорския град в Полша беше официално, е нормално той да бъде придружен от съпругата си.

В първия списък с делегацията, чието съставяне нито една институция засега не признава, съпругата на президента действително фигурира като зам.-шеф на делегацията. И то преди ресорния министър Нено Димов, който трябва да поддържа българската позиция на работно ниво.

На 6 ноември е направена втора версия, в която Радева вече фигурира като съпруга на държавния глава. Кой и защо редактира списъка, остава загадка. От отрекоха Радева въобще да е била някога зам.-ръководител на българската делегация на конференцията. И се позоваха на решение на Министерския съвет от 14 ноември. Добавиха, че съпругата на президента не е участвала във форума и че за нея не е бил похарчен нито лев на данъкоплатеца.

От „Дондуков” 2 твърдят, че за допуснатата техническа грешка при акредитацията и е реагирала самата президентска институция. Тоест, има и трети списък - утвърденият от правителството, в който съпругата на президента Румен Радев въобще отсъства.

„Нямаме нищо общо с първия, втория или какъвто и да било вариант на списък на българската делегация на световната среща на ООН за климата в полския град Катовице на 5 и 6 декември. Поканата за участие от форума е към президентството и то е организаторът на българската делегация. Министър Нено Димов и служител на международния отдел на МОСВ са били обикновени членове на делегацията, поканени от президентството. Всеки си е поел разноските за участието във форума. Не е имало друг служител на МОСВ, който да пътува с делегацията”, заявиха от Министерството на околната среда и водите.

Тогава остават въпросите:

- Изпращало ли е президентството на която и да е институция състав на българската делегация за участие във форума в Полша?

- Президентството посочвало ли е пред която и да е институция, Десислава Радева като зам.-ръководител на българската делегация за форума в Полша?

- Президентството получавало ли е препоръки и указания от други институции, че Десислава Радева не би могла да изпълнява функции като част от официалната делегация за форума в Полша, още по-малко като неин зам.-ръководител?

- Президентството променяло ли е качеството, в което Десислава Радева пътува с официалната делегация за форума в Полша, а именно от „зам.-ръководител на делегацията” на „партньор на ръководителя на делегацията”?

- Каква е ролята на партньора на президента в това пътуване?

- И в крайна сметка защо изобщо е била на това пътуване, след като в крайна сметка е била премахната от всички списъци и не фигурира като част от официалната делегация?


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати