Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отложиха старта на ТОЛ системата за 2020 г.

Политика

Отложиха старта на ТОЛ системата за 2020 г.

Снимка:

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за пътищата

Народното събрание отложи старта на ТОЛ системата 1 март за 2020 г., като прие на второ четене промени в Закона за пътищата. Промените предвиждат отлагане на старта на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили на базата на изминато разстояние.

С промените ТОЛ системата няма да заработи на 16 август тази година, а се дава начало само на техническата част. Събирането на таксите от камионите над 3 тона и половина ще бъде направено до 1 март следващата година. Това обаче е краен срок.

В хода на дискусията социалистът Драгомир Стойнев отбеляза, че управляващите са превърнали ТОЛ системата в една панацея. „Всички очаквахме, че от 16 август ТОЛ системата ще заработи и тези прословути милиарди ще потекат, едва ли не ще бъдат разпределени, че ще има ремонти“, коментира Стойнев.

В отговор Александър Ненков от ГЕРБ поиска да разбере от опозицията в лицето на БСП, те "за" ли са тази електронна система да бъде въведена или не? „Много съжалявам, че мирогледът ви е толкова къс. Нали тук става въпрос за някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили една страна да се намери някакъв необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем от друга страна и самата система да се тества в реално време. Тази системата не е направена за ГЕРБ, не е за два месеца, не е за три месеца, а за десетилетия напред“, възмути се народният представител от ГЕРБ.

На този етап консултациите на регионалното министерство с превозвачите продължават. Транспортните фирми предлагат тестова тарифа от 12-14 стотинки на километър от републиканската пътна мрежа за камиони над 12 тона от категория Евро 06. Според регионалното министерство, обаче, за тези превозни средства може да се стигне и до цена от 20-23 стотинки.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още