Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът актуализира бюджета на страната за 2019 г.

Политика

Парламентът актуализира бюджета на страната за 2019 г.

Парламентът актуализира бюджета на страната за 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите дадоха близо 2 млрд. лв. на отбраната за новите изтребители

Депутатите актуализираха на второ четене бюджета на страната за 2019 г. и дадоха близо 2 млрд. лв. на Министерството на отбраната, за да се обезпечи финансово сделката за нови изтребители. Това окончателно бе одобрено в пленарна зала със 113 гласа „за“, 72 – „против“ и двама въздържали се.

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова разясни, че парите за този разход са във фискалния резерв. „В момента имаме 11 млрд. лв. фискален резерв. Икономическият и бюджетният момент за извършване на подобни разходи е изключително благоприятен. Най-благоприятен от 10-15 години насам“, увери колегите си Менда Стоянова.

По повод използването на дебата от опозицията, за да се противопоставят различни слоеве от населението с този разход за боен самолет, председателката на бюджетната комисия заяви, че всички депутати трябва да са наясно, че страната ни е член на НАТО и трябва да участва в колективната отбрана със своите отбранителни способности. Тя отхвърли внушенията за некоректност от страна на партньора, а именно американското правителство.

„Всякакви спекулации, че договорът е сключен неизгодно за българската държава, означава, че казваме на нашия партньор – ти искаш да ни прецакаш, да сключиш неизгоден договор за своя сметка. Не е вярно“, категорична е депутатката от ГЕРБ. Относно предварителното плащане по сделката, тя подчерта, че ако в следващите четири години ГЕРБ не е на власт, има риск парите по сделката да не бъде преведени.  „А от ляво целта е само да се уязвява правителството и лично министър-председателя. Къде отиват тези 2.1 млрд., които ще бъдат преведени. По банкова сметка на американското правителство. Федерална резервна банка на Ню Йорк, това е сметка на американското правителство, в която България ще си има собствена партида с 2.1 млрд. лв. Тези пари ще бъдат използвани поетапно съобразно това как се изпълнява самият договор за производство на самолетите“, поясни Менда Стоянова.

Тя отговори и на социалиста Румен Гечев, че ако се дължат неустойки от американска страна, всички суми по българската сделка ще постъпят по въпросната сметка и партидата на българското правителство. „Това оборва твърденията на някои колеги от лявата страна, че в случая се сключва договор на тъмно, без възможност за търсене на неустойки по причина на неизпълнение на клаузите. Тук се говореше, че България купува много скъп самолет, говореше се, че видиш ли Словакия спестила за един боен самолет 70 млн.  Това е една абсолютна лъжа. Ако това, което е казано, е вярно, трябва Словакия да е получила без пари самолетите си, но вероятно да има и доплащане от другата страна“, пошегува се шефката на бюджетната комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети