Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът каза „Да“ на преговори със САЩ за F-16

Политика

Парламентът каза „Да“ на преговори със САЩ за F-16

Парламентът каза Да на преговори със САЩ за F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Каракачанов: В дебата политическите сметки надделяваха над интересите и сигурността на България

След четири часа дебати – Народното събрание прие предложението на правителството за започване на разговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16 блок 70 за нуждите на българската армия. Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в тези дебати политическите сметки са надделели над интересите и сигурността на България.

„Изказаха се меко казано неистини. От 2004 г. вървят опитите за модернизация на българските въоръжени сили. Ситуацията е доста по-различна – Черно море, Близкия Изток, междуетнически напрежения в страни от Балканите“, посочи министърът на отбраната.

Според Каракачанов няма разлика дали самолетът е шведски или съветски. По думите му е важно българската армия да е въоръжена с най-доброто оръжие.

„Погледнете Балканите. Ако закупим F-16 блок 70 ще имаме най-добрия самолет в региона. Да твърдите, че такъв самолет няма, все едно да твърдите, че Мерцедес или БМВ няма да произведат следващия си модел. Ако няма такъв самолет, защо Гърция е заявила да модернизира 70 от самолетите си с такъв, щеше ли Румъния да се поинтересува за такъв веднага след нас?“, коментира той.

Министърът на отбраната отрече президентът да е бил изолиран от решенията на двете работни групи.

„Аз съм провел поне 7-8 разговора с него по въпроса“, допълни Каракачанов.

Той призна, че двете оферти за нови самолети, както и ресурсите на самолетите са различни. „Ние се ориентирахме към основните два нови самолета. Стана ясно, че цената се надхвърля. Следват два варианта – мандат за преговори или нов конкурс.

„Този мач с новия конкурс го играем вече 14 г., и резултатът е геврек или нула. И затова какво е предложението – мандат за преговори и да изясним условията по тези три параметъра – цена, срок и плащане. Имаме уверение, че в хода на преговорите цената ще бъде свалена, а отклонението ще е в рамките на офертата, получена до момента. Досегашно решение на парламента бе разход от 1.5 млрд. лв. без ДДС. Ако не постигнем успех, преминаваме към следващия участник“, посочи Каракачанов.

Той заяви, че инвестициите за самолет са в рамките на 2% от БВП и всяко друго твърдение е лъжа или изкривяване на истината.

Със 130 гласа „за“, 84 „против“ и нито един въздържал се парламентът даде мандат на правителството да започне разговорите със САЩ. Първата среща предстои на 14 февруари.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети