Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първанов: Тази „токсичност” на Нинова тепърва ще създава проблеми на лявото

Политика

Първанов: Тази „токсичност” на Нинова тепърва ще създава проблеми на лявото

Първанов: Тази токсичност на Нинова тепърва ще създава проблеми на лявото - Tribune.bg
Снимка:

Не мога да ѝ препоръчам да приказва по-умно – не може да го постигне, но поне по-възпитано, апелира той

Президентът Георги Първанов (2002 – 2012) отговори на критиките на Нинова, че искал да влезе в политиката „през задния вход“.

„Не мога да не припомня как аз влязох в политиката - отпред, в най-тежкото време, в тежка криза за БСП, оцелявайки и вдигайки партията организационно, политически и финансово и водейки я до победи на избори. Питам се г-жа Нинова през това време къде беше? В този тежък за нас период тя беше от другата страна на барикадата. След това, когато ние дойдохме на мода, един човек я хвана за ръка, преведе я през барикадата и я направи директно зам.-министър. Е, тогава кой е влязъл през задния вход? Тук не коментирам темата за приватизацията, но тя провеждаше политиката на Костов. Не мога да ѝ препоръчам да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано. Тази „токсичност” на Нинова тепърва ще създава проблеми на лявото. Апелирам - стига омраза, стига злоба. Най-малко на левицата приляга да е носител на този тон“, категоричен беше той пред „24 часа“.

Изборът на „Коалиция за България“ за име за явяване на евроизборите, Първанов определя като вид коалиционна култура, а не хитрост.

„Когато създавахме Коалиция за България, идеята беше да се направи равнопоставена коалиция, събираща от крайноляво до центъра. И го направихме след много тежки преговори със социалдемократи и с комунисти, които имаха непримиримост помежду си, със земеделци и доста други партии. И тази коалиция беше успешна. Тя беше изоставена, защото на „Позитано” надделя разбирането, че коалицията трябва да бъде БСП+ - т.е. останалите партии трябва да бъдат сателити, и техните желания и стремежи се претопяват в интереса на голямата формация. Така че те се отказаха от тази визия, да използвам това популярно днес понятие. И тъй като природата празно пространство не търпи, съвсем естествено ние поехме идеята да продължим онова, което сме правили преди 20-ина години“, разказа историята на проекта основателят на АБВ.

Първанов е категоричен, че с името никой от избирателите няма да бъде объркан.

„За разлика от някои от сегашните ръководители на БСП аз помня добре, когато създавахме Коалиция за България. Тогава много хора ни критикуваха, че можем да объркаме социалистите, които цял живот са гласували за БСП, а сега изведнъж предлагаме друго име - Коалиция за България. Твърдя, че през 2001 г. никой не се обърка. Така че това е елементарна теза. И днес никой няма да бъде объркан. Някои още си мислят, че лявото им принадлежи, че тези повече от 2 млн. избиратели, които са имали някога, “са си техни”… Чувството за собственост в политиката е измамно.“, убеден е той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети