Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Витанов: България не може да пести газ

Политика

Петър Витанов: България не може да пести газ

Петър Витанов: България не може да пести газ - Tribune.bg
Снимка:

По думите му БСП е направила опит за реализация на мандата, но сега е останал един единствен ход – избори

„Предложенията на ЕК за намаляване на потреблението на газ от препоръчителни и доброволни биха могли да станат задължителни в една изострена ситуация“, коментира пред БНТ евродепутатът от БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

„Макар че след като излезе това предложение от председателя на ЕК, доста държави изразиха своите резерви. Причината е, че ние имаме държави с различни специфики - едни са много по-зависими от руския газ, на други икономиките като цяло са по-зависими от газа. Би трябвало тези специфики да се отчитат и да не се прилага стандартизиран подход, защото няма да има необходимия резултат. Това вече изразиха 12 държави“, обясни той.

„Липсва българската позиция“, подчерта Витанов и допълни, че ще му е любопитно да разбере каква е.

„Слушах представителите на газовата асоциация, които казаха, че това е невъзможно, поне за България е неизпълнимо. И действително изглежда така. Не знам коя ще е тази държава, която ще каже на определени предприятия или сектори, че няма да получават газ и ще трябва да спрат производството“, подчерта той.

Той коментира и политическата ситуация в страната ни, като заяви, че забавянето на връщането на мандата може да предизвика всякакви интерпретации за намеренията на БСП.

По думите му БСП е направила опит за реализация на мандата, но сега е останал един единствен ход – избори.

„Имаме енергийна, инфлационна, политическа криза, да не добавяме и конституционна криза“, изброи Витанов.

По думите му за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо.

„Те трябва да кажат дали ако няма законно избран председател, остава предишният, както стана в случая с БНБ, или пък е възможна спешна промяна в закона, с която заместникът може да поеме временно функциите на председателя“, посочи евродепутатът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети