Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ

Политика

Петков: ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ

Петков: ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ - Tribune.bg
Снимка:

По думите му било крайно време да се спре с ултиматумите и червените линии

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че „Продължаваме промяната“ няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват. Чрез публикация във Фейсбук премиерът и съпредседател на ПП казва, партията му ще бъде отговорен политически партньор и ще води диалога между БСП и ДБ.

Публикацията на Петков в социалната мрежа дойде, след като ДБ заявиха, че е възможно да преразгледат участието си в коалицията, ако решението за военна помощ за Украйна не бъде разгледано. По-рано Корнелия Нинова заяви че е категорично против, и че ако има такова няма да го подпише, дори и да я „махнат“.

Днес в парламента украинският първи дипломат Дмитро Кулеба заяви, че още няма ясен отговор от българското правителство за предоставяне на военна помощ и допълни, че няма да си тръгне от България докато не го получи. Той беше категоричен, че очаква това да се случи днес, защото в следващите дни са почивни за страната ни заради Великден. Колеба зави, че България трябва да заеме ясна позиция, както подчерта, че предоставянето на каски и бронежилетки е важно от политическа гледна точка, но по думите му, така украинците ще умрат защитени, защото нямат оръжие, с което да се защитят.

„По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.“, написа още Петков.

Той направи равносметка къде е България, като описа действията на страната ни от началото на войната:  

„В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;  В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;  Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;  От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;“

Според Петков „тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.“

„Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи. ; Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.;  Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.; Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.“, обяснява той.

„Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила. Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.“, подчертава премиерът.

„Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.“, коментира още Петков.

По думите му ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор.

„В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението", завършва публикацията си Кирил Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети