Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков с опит да се оправдае в Брюксел с НС, депутатите ни не могат да гледат френското предложение

Политика

Петков с опит да се оправдае в Брюксел с НС, депутатите ни не могат да гледат френското предложение

Петков с опит да се оправдае в Брюксел с НС, депутатите ни не могат да гледат френското предложение - Tribune.bg
Снимка:

Външна комисия крие протокола със Скопие

Парламентът не може да гледа френското предложение, нито да гласува решение по него, коментираха пред “Труд” депутати-юристи и преподаватели по конституционно право. Причината е, че Министерски съвет не може да диктува на законодателната власт какво да прави.

Мицкоски наведе глава пред Борисов: Подкрепяме Договора за добросъседство (ВИДЕО)

В решението на МС от миналата седмица се казва, че предложения на Френското председателство относно започването на преговори за ЕС от страна на РС Македония и Албания да бъдат изпращани директно в Парламентарната комисия по външна политика. Предложението бе на Кирил Петков. То обаче нарушава конституцията и правилника на НС. В конституцията основополагащ е принципът за разделение на властите. А в правилника на парламента се посочва, че Проект за решение, декларация и обръщение могат да внасят народните представители и парламентарните групи. Те се разпределят от председателя на НС в съответните комисии в тридневен срок. В случая френското предложение е внесено директно във външна комисия.

Оказа се, че днес там е постъпил и двустранния протокол със Скопие, но от външна комисия го крият. Категоричен бе отказът протоколът да бъде предоставен на медиите, за да се запознае обществото с него. Материалите по френското предложение не са изпратени и на членовете на външна комисия. Няма насрочено и заседание на комисията, а председателката є Венцислава Любенова от неделя е неоткриваема - не отговаря на телефонни повиквания на репортери и на колеги от НС.

Френското предложение: България вдига ветото, но без никакви гаранции

От опозицията коментираха, че е невъзможно да има решение на НС до срещата на върха в Брюксел, която е на 23 и 24 юни. Причината е забърканата каша с решението на МС. Членове на комисията по външна политика заподозряха Кирил Петков, че смята да се оправдае пред Брюксел, че парламентът ни не е взел решение.

Депутати са категорични, че за да няма разправии трябва да се спази правилникът на НС, т. е. проектът за решение по ветото да бъде внесен от депутати или от парламентарна група. В този случай заседание може да бъде насрочено най-рано за сряда, а решение в зала да бъде гласувано не по-рано от петък, тъй като трябва да се изготви и доклад на комисията.

Документът, изготвен от френското председателство на Съвета на ЕС, предвижда европейски гаранции за това, че Скопие ще изпълни ангажименти към София, за да може да бъде вдигнато българското вето върху начало на преговори за членство на съседната държава в ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети