Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството: Искаме да преговаряме със САЩ за F-16

Политика

Правителството: Искаме да преговаряме със САЩ за F-16

Правителството: Искаме да преговаряме със САЩ за F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Окончателното решение е на Народното събрание

Правителството предлага да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за закупуване на нов тип боен самолет. Това съобщи министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Предложението се прави към Народното събрание, което трябва да възложи тази задача на правителството. Премиерът ще следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. Това решение е взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Екипът, който ще води преговорите, да се състои от 4-ма министри - на икономиката, на отбраната, на външните работи и на финансите, предлагат още от правителството.

„Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. По този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител“, коментира Каракачанов.

Бюджетът за модернизация на бойната ни авиация е 1,8 млрд. лв. , като Каракачанов подчерта, че в момента е прекалено рано да се коментира какво би било отклонението във финансовите параметри.

Той обясни и че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта от самото начало. А това би означавало забавяне поне с година и половина.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев приветства новината и изрази надежда скоро да имаме и сключен конкретен договор. Той бе категоричен, че новият изтребител е крайно необходим на въздушните ни сили.

„Решението за придобиване на нов боен самолет е исторически момент за страната“, заяви от своя страна командирът на ВВС генерал – майор Цанко Стойков. По думите му, работната група към военното министерство, която е изготвила доклада с препоръка да се придобие F- 16, е свършила обективно работата си.

„Считам, че с това можем само да бъдем доволни, самолетите са нови, модерни с най-новото оборудване и въоръжение, така, че ще можем да изпълним, задачите, които от тук нататък се поставят за изпълнение на ВВС“, каза още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети