Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преговорите за F-16 са на финалната права

Политика

Преговорите за F-16 са на финалната права

Преговорите за F-16 са на финалната права - Tribune.bg
Снимка:

Каракачанов: Следващата седмица делегация от САЩ пристига у нас

Моника Гаджанова

Делегация от САЩ ще пристигне у нас през следващата седмица, за преговори за закупуването на 8 изтребителя F-16, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на парламентарен контрол. Страната ни планира да плати цялата сума, като за целта част от средствата ще бъдат емитирани като държавен заем.

„САЩ ще имат скоро нов военен министър. Другата седмица делегация от САЩ ще пристигне у нас за финализиране на преговорите за закупуването на самолетите F-16“, уточни Каракачанов пред депутатите.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов назова точната сума в американската оферта, а именно 2.2 млрд. лв.

В рамките на парламентарния контрол днес опозицията се интересуваше от състава на нашата делегация, която участва в преговорите по придобиването на F-16 блок 70.

Министърът на отбраната отговори, че е създаден екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите. От 7 до 9 май представители на тези министерства са провели поредица от консултации.

„Преговорите се проведоха на две нива – политическо и експертно. Преговорните екипи са изготвили доклади за срещите. Не приемам отношението относно компетентността на преговарящите екипи“, подчерта военният министър. Според Каракачанов това са високо ценени експерти във ведомствата, в които работят и от които са излъчени да участват в преговорния процес.

„Моето впечатление от работата на експертите, които са определени с моя заповед да преговарят от името на министерството на отбраната, е, че те си свършиха работата“, категоричен е Каракачанов.

Относно изразеното мнение от депутата Георги Вергиев от БСП, че в хода на преговорния процес е хубаво да се уважава достойнството на една голяма държава като САЩ, министърът на отбраната допълни, че също така трябва да уважаваме и достойнството на страната България. Затова Каракачанов изтъкна, че принципът на тези преговори е реципрочност.

„Няма как и не е нормално на нивото, на което са подадени преговорните екипи от САЩ, да отиде министър-председателят да разговаря с тях. Затова разговарят съответните нива на експертно и политическо ниво. Мога да ви уверя, че екипите си свършиха работата, друг е въпросът какво ще излезе от преговорите, защото те продължават“, завърши отговора си военният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети