Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проектът за нова Конституция вече е качен на сайта на парламента (ПРОЕКТ)

Политика

Проектът за нова Конституция вече е качен на сайта на парламента (ПРОЕКТ)

Снимка:

Внесеният вчера със 127 подписа проект за нова Конституция вече е качен на страницата на Народното събрание.

Това стана възможно след като от ГЕРБ успешно се договориха с НФСБ за подкрепа. Такава е дадена и от част от независимите и депутати от „Воля“. Вчера беше постигнато съгласие и с ВМРО, а от партията обявиха какво споразумение е постигнато с ГЕРБ.

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

-  вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

- издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

- съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България

Като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции.

2. В Конституцията да се опише подробно герба на РБ – основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:

- Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

- Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването бъде определено като граждански дълг.

Пълният проект четете ТУК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още