Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Димитров: Има очевидно втвърдяване на позициите на колегите от Скопие

Политика

Проф. Димитров: Има очевидно втвърдяване на позициите на колегите от Скопие

Проф. Димитров: Има очевидно втвърдяване на позициите на колегите от Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Задаваме си въпроса до каква степен колегите разбират договора за добросъседство, посочи съпредседателят на съвместната комисия по история

Последните две заседания на комисията бяха безплодни. Това заяви проф. Ангел Димитров – съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

„Нашите колеги от Скопие изначално не бяха готови за бързи корекции в интерпретацията на миналото, говорим за македонската историография“, каза пред БНТ проф. Димитров.

„Но през последните две наши срещи забелязахме едно ново очевидно втвърдяване на позициите им и започване да си задаваме въпроса до каква степен нашите колеги разбират духа на Договора за приятелство и добросъседство и до каква степен са готови да работят за неговото изпълнение“, посочи той.

Проф. Димитров определи като голяма крачка това, което са постигнали „по отношение на Средновековието или по-точно оценката за цар Самуил като владетел на България, за общо честване на Свети Климент Охридски, Свети Наум Преславски и Охридски, значението, което беше дадено на 24 май като типично български национален празник, ролята на българските владетели през 9-10 век за развитието не само на българската държава, но и на културата в Източна Европа и в славянския свят“, но подчерта, че е много далече от желаното и възможното.

Проф. Димитров отбеляза, че въпреки тези общи позиции около личностите все още нямаме последната дума около нашите бележки по учебниците, които интерпретират Средновековието. Там има какво още да бъде обсъдено, но не е направено на последните две заседания, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети