Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Стив Ханке: Имах доказателства срещу Костов за корупция, дадох ги на Петър Стоянов

Политика

Проф. Стив Ханке: Имах доказателства срещу Костов за корупция, дадох ги на Петър Стоянов

Проф. Стив Ханке: Имах доказателства срещу Костов за корупция, дадох ги на Петър Стоянов - Tribune.bg
Снимка:

Професорът по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ Стив Ханке съобщи пред БТВ, че е разполагал с доказателства срещу Иван Костов за корупция.

„След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства“, разказа Ханке.

Повече от 20 години той е свързан с икономическите реформи в България, където е познат като един от хората, които стоят зад въвеждането на Валутния борд у нас. Той има преки наблюдения върху процеса по приватизация на големи български предприятия в края на 90-те. на XX в.

„Един ден се видяхме (със Стоянов). Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, твърди Ханке.

Как се е развил конкретният случай не му било известно.

„Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата. Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прокуратурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам предвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи“, коментира той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Ханке е боклук За колко пари,боклук с боклук се продаде.Какви небивалици наговори последните няколко дни.Бог ще те накаже!Алчен блюдолизец.
16.02.2020 21:58 / Отговор
Наблюдател Абсолютно неадекватно поведение на въпросния професор. Буди смях. Значи, той отишъл на посещение с жена си при Петър Стоянов, носи документите за корупцията, дава ги на президента Стоянов и той, бидейки и юрист, хуква към телефона и в присъствието на проф. Ханке започва да се кара с Костов. Как ви се вижда този нескопосан сценарий? Професорът е забравил да си изпие хапчетата. Но не е само това. Напоследък е много активен и против влизането ни в еврозоната. Като имаме предвид на кого пречи това, явно е старанието му за допълнителни доходи!
17.02.2020 09:13 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати