Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Анна Александрова: Подкрепяме инициативата на главния прокурор за приватизацията

Политика

Анна Александрова: Подкрепяме инициативата на главния прокурор за приватизацията

Анна Александрова: Подкрепяме инициативата на главния прокурор за приватизацията - Tribune.bg
Снимка:

Нека хората да знаят. Това е важно, каза председателят на правната комисия в парламента

„Подкрепяме инициативата на главния прокурор.“ Това заяви председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова, предаде "Dariknews". Предвижда се прокуратурата да направи проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

„От правна гледна точка към момента на тези производства, които са приключили, които са с изтекла давност, не би могло да се търси отговорност, но ще обсъдим между колегите. Не виждам такава възможност, но според мен е достатъчно българските граждани да разберат, да се оповестят, тези които са злоупотребили по някакъв начин през този приватизационен период и са се обогатили, нека хората да знаят. Това е важно. Не всеки има смелостта и отговорността да подходи по този начин. Напълно подкрепяме проверката“, каза Александрова.

На въпрос дали управляващите биха инициирали поправки в законодателството в тази посока, шефката на правната комисия в НС отговори, че първо ще се потърси мнението на експертите.

„Първо ще направим съгласуване със специалисти в конституционното право да видим би ли могло това да се получи. Защото това, с което се запознах, и с колегите, с които говорих, към момента няма такава възможност. Дори и да инициираме промени в Конституцията, просто няма как да въведем подобно нещо със задна дата, абсурдно е. Включително и професори по търговско и конституционно право го казват. Така смятат повечето специалисти в тази област, ние не сме най-добрите в това, няма да открием топлата вода, нека да се консултираме с хора, които се занимават изцяло с това право. Стига да има възможност, винаги сме отворени за това. Въпросът е да се консултираме и да проучим има ли такава възможност реална“, посочи Анна Александрова.

По повод промените, предложени от „Атака“ в Наказателния кодекс, с които се премахва на практика давностният срок за разследване на приватизационните сделки, тя отбеляза, че законодателството не трябва да се работи на парче.

„8 законопроекта за Наказателния кодекс има, които ще се обсъждат на първо гласуване. Според индивидуалния случай всеки, каквото се сети, внася и променя. Не би следвало наказателната материя да бъде променяна на парче“, отсече Александрова.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати