Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Вили Лилков: В момента в България се извършва един мек държавен преврат

Политика

Проф. Вили Лилков: В момента в България се извършва един мек държавен преврат

Проф. Вили Лилков: В момента в България се извършва един мек държавен преврат - Tribune.bg
Снимка:

„Терминът „бивши хора” не е измислен от БКП или ДС, а е взет от СССР, където с “бывшие люди” болшевиките наричат аристокрацията, офицерите от царската армия, духовенството, служители в държавния апарат, земевладелци, адвокати, търговци, индустриалци, банкери и други представители на елита, определени за „антисъветски елементи”. Това казва пред „24 часа“ проф. Вили Лилков – един от учредителите на ДСБ и съавтор на изследването „Бивши хора“, заедно с журналиста Христо Христов.

Защо бивши хора или Как БКП ликвидира елита на България?

„Според НКВД те подлежат на пълно отстраняване от активна роля в обществото чрез убийства, затвори, концлагери, изселвания, уволнения, отнемане на пенсия и права. В България се случва същото – след избиването на елита в първите години след 9 септември 1944 г. ДС подлага на репресии бившите хора и дълги години не ги изпуска от поглед, като ДС следи оцелелите и техните наследници“, обяснява Лилков.

Той припомня, че БСП, която никога не се е отричала от тоталитарното си минало.

„Никога не се извини за репресиите, убийствата и издевателствата по време на своето 45-годишно управление, не се е променила. Този човек е бил на тези позиции и през 1990-а, когато е бранил Петър Младенов и неговите танкове (оправданията на Петър Младенов, че не е казал фразата „По-добре е танковете да дойдат” по време на първите спонтанни протести след 1989 г. – б.а.), и през 1997-а, когато е защитавал Жан Виденов, и през 2021 г., когато изпълнява поръчките на Румен Радев. Приемам много от обвиненията срещу ГЕРБ, но по никакъв начин не смятам Бойко Борисов за ангел“, казва Лилков.

Според него това, което се случва в момента, е истински опасно и вървим към реставрация на възможно най-лошото.

„Видите ли събрани на едно място олигарси, комунисти и руската пета колона, неминуемо скоро ще влезем в още по-тежки кризи. Те така разбират властта и така я практикуват. Въпросът не е защо Румен Радев назначи човек като Рашков на този пост, въпросът е защо го подкрепят и му помагат някои десни лидери“, категоричен е той.

Лилков отхвърли вероятността „бивши хора“ да е случайно изпусната реплика, която Рашков да не знае какво символизира.

„Това е начин на мислене. Така разсъждава комунистическият репресивен апарат. Президентът Радев явно не е наясно какъв е смисълът на едно служебно правителство. Неговата задача е една-единствена - да проведе изборите, запазвайки неутралитет в битката между партиите. Конституцията е предвидила то да бъде назначавано от президента, защото е предполагала, че ще става дума за умерен и здравомислещ човек, който се държи като обединител на нацията. Вървим към реставрация на възможно най-лошото. Защо служебното правителство е с ограничен мандат? Защото него никой не го е избирал. То не носи отговорност и затова не трябва да взима стратегически решения“, категоричен е Лилков.

„Вижте, в България в момента се случва един мек държавен преврат. В момент, в който БСП стигна дъното и се превърна в трета политическа сила, определени, свързани с организираната престъпност и ДС среди, просто ѝ дадоха властта. Причината е, че най-сетне полицията и съдебната система започнаха да работят срещу руската агентура и срещу проруската олигархия. В момента светът е в състояние на втора студена война и Кремъл прави всичко възможно да удари България, която оценява като по-слаба страна. След политическата атака може да очаквате и опити за финансово дестабилизиране“, предупреждава той.

За жалост, ДСБ от острие на десницата се превърна в незабележим коалиционен партньор на „Да България”. Публичното заявяване, че ДСБ няма забележки към политиката на президента, и поклоните пред президентството, подкрепата за Мая Манолова на кметските избори, готовността за получаване на подкрепа от БСП при евентуален мандат за управление не се вписват в десния образ на ДСБ. Без десни политики, без консерватизъм, без защита на политическото наследство на Иван Костов и без антикомунизъм тя губи своя образ.


Топ новини

виж още
Актуална тема