Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радан Кънев призова да не търсим „историческата истина“ в отношенията с РС Македония

Политика

Радан Кънев призова да не търсим „историческата истина“ в отношенията с РС Македония

Радан Кънев призова да не търсим историческата истина в отношенията с РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Според него историческите спорове не трябва да са част от съвременната политика, вето щяло да е „селски бабаитлък“

„Към провалите в здравната и икономическа политика, правителството ни е на път да добави още един - в отношенията ни с Република Северна Македония и най-вече в отношенията между двата ни народа. Този провал няма злободневните и драматични измерения на здравната и икономическа криза. Но пък има стратегически, трайни и в голяма степен необратими последици“. Това пише в свой коментар във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

Според него сме свидетели на „опасна комбинация от дипломатическа дилетантщина, предизборен популизъм и цялостна историческа и политическа безпросветност“.

Кънев смята, че отношенията ни с РС Македония трябва да бъдат основани на приятелство между народите и политиката ни трябва да бъде инструмент за гарантиране на националната сигурност, а не за установяване на „историческата истина“.

„Публичният спор за национални митологии не обслужва нито един от тези приоритети. Това е жанр от края на XIX и началото на ХХ век. Разговор от типа дали Владислав Ягело е полски, литовски или унгарски крал, дали Ница, в която е роден Гарибалди, е френски или италиански град, дали Елзас е исторически френска или германска област, дали Хаджи Христо Българина е гръцки или български национален герой, дали спецификата на Тексас се дължи на испано-мексиканската му история или на традициите на англосаксонските заселници… Не подценявам тези разговори - но те не са част от съвременната политика. Затова и днешната политика на България среща всеобщо международно неразбиране и съответно – неодобрение“, пише Кънев.

„От популизъм, но най-вече от откровена политическа глупост, днешните управляващи поставиха не себе си, а цяла България в безизходица. Ако „отстъпим“, подаряваме победа на изкуствената антибългарска пропаганда на сръбските и руски служби в Скопие. Ако наложим вето - създаваме автентични и основателни антибългарски настроения в широки обществени кръгове не само в Скопие, но и в Охрид, Битоля, Щип... Ако „отстъпим“ показваме слабост и си признаваме селския бабаитлък“, счита той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (14)

Bad Co Този се надпреварва дали е по-гнусен и продажен от Позитанските комунисти! За какво "приятелство" говори този "обратен", като целият "македонизъм" се крепи на антибългарска пропаганда! Но и гейовете, както и комунистите ,са си доказани предатели и антибългари! Вместо да прояви малко смирение, той даже и не може да проумее цялата погнуса която предизвикаха в ЕП ,с лъжите срещу собствената си държава!
05.11.2020 16:19 / Отговор
Мицева Помните ли едни разговори на АРГО-протестърите в някаква кръчма през 2016 г.? Там на Рада Д. възложиха задачата да дразни Борисов, след което Борисов му каза, че е висял в Банкя като сопол на дувар! Един от най-големите грехове на ГЕРБ е, че си затвориха очите за незаконното избиране на това перекенде за евродепутат! Точно тогава беше направена първата тренировка за налагане на безочието и наглостта на нагъзената софийска либерална общност, разгащила се после на т.н. протести!
05.11.2020 18:48
"Гъз, ти си нашто знаме" да си трае. Никой не бръсне за ...
05.11.2020 16:31 / Отговор
Бай Гроздан Я к’во убаво момче – Пърданчо! Ногу ми прилича на един от Русия навремето, дето имаше и брадичка-катинарче, но вече забравям на кой, ама то си от възрастта. И какво убаво аграрно излъчване има, сякаш цел живот е пасъл биволици в щата Хиндустан като бачо си КараИвана! Ти мани, ами изпущи една яка биволица, тя пък стана шефка на позитанците ли беа, на поганците ли, и това забравих! Те затова Пърданчо търчи като гламав по телевизиите да се обяснява с това кокошо дупе, дето му служи за уста, ама нема кой да му поверва, даже и тея дето тролействат за тях срещу пари!
05.11.2020 16:33 / Отговор
Karabas Barabas Ако проследим, без особени лингвистични претенции, етимологията на името Пърдан Сюргюн Размазан, ще установим следното: Пърдан, разбира се, идва от постоянното и звучно цепене на хасето от въпросното лице, след което обстановката силно напомня на химическа атака край Кербала. Извършвайки първото действие, лицето пристъпва, съвсем логично, към второто, а именно изобилен сюргюн, който му напълва памперсите до степен да преливат. Попадайки в тази ситуация, лицето сяда, където и да се намира и тогава се получава яко размазване, както в политически, така и в буквален смисъл. Радвайте се, впрочем, господа, че имате такъв лидер – той ще ви поведе към нови изборни победи и бляскаво политическо бъдеще!
05.11.2020 16:35 / Отговор
Педи атър Магарето разбирало и от военна музика,не само от подливане на вода на собствената си държава!
05.11.2020 18:19 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети