Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев е горд: Преди година казах, че НЕ сме се събрали, за да склоним глави. Днес това се случва

Политика

Радев е горд: Преди година казах, че НЕ сме се събрали, за да склоним глави. Днес това се случва

Снимка:

„Преди година пред паметника на Апостола казах, че НЕ сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа“. С тези думи президентът Румен Радев отбеляза 148-годишнината от обесването на Васил Левски.

19 февруари е черна дата в българската история. Народът винаги е отбелязвал този ден със склонена глава в памет на годишнината от смъртта на великия българин. Миналата година президентът пречупи тази традиция и вместо да помене тъжния повод, поведе шумно и весело шествие към паметника, построен на лобното място на Левски.

Радев поведе социалисти на шумно шествие до паметника на Левски

Преклонихме глава пред Левски, агитката на Радев освирка паметника на Апостола

Ето какво гласи цялото послание на президента:

„Скъпи съотечественици,

148 години ни делят от скръбния ден, когато Васил Левски среща мъченическата си смърт в София. След живот, отдаден на апостолско служение в името на българската свобода и независимост, той е предаден и осъден на смърт от османските власти.

В предсмъртната си изповед Дяконът доверява, че някога е напуснал манастира с призванието да изпълнява друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното Отечество.

Вече век и половина тази вреченост на народа превръща Левски в символ на възрожденската ни мечта за свободна и независима България. Онази просветлена, саможертвена, братска, благородна България, която Дяконът въплъщава. Към която сме длъжни винаги да се стремим, но която често предаваме, забравяме и за която рядко сме достойни. Онази извисена България, която съкрушава нашественици, помага на слабите, равнява се с културните върхове на света, но която - уви! - често се примирява с беззаконието и се поддава на унинието.

Но блянът на чистата и свята република никога не умира. Това е идеал, може би непостижим, но вдъхновяващ и пътеводен. Той е спасителната нишка към изхода от всяка безизходица. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за победата над унинието и примирението.

Всяко поколение води своята битка за България. Всеки от нас. Понякога шумно, понякога тихо. Невинаги заедно, често сами. Защото на всеки от нас се пада дял от съдбата на България, дори когато е далеч или когато нуждата го е прогонила от Родината. Но успехът зависи, както казва Апостолът, „от дружните наши усилия“.

Преди година пред паметника на Апостола казах, че НЕ сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „интригата спира хода на народната работа“.

Времето е в нас и ние сме във времето – е рекъл Апостолът. То нас обръща и ние него обръщаме.

Твърде дълго то нас обръщаше.

Сега е моментът всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето.

Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, онзи българин от Карлово, който събуди народа и ни води и днес в трудните битки за свобода и достойнство. За чиста и свята Република.

Да живее България!“  


Коментари (14)

Анастас #

Кух Шапкарин, но позаучил да срича няколко изречения.

Нека все пак да припомня, че
=> ДСБ-арските Кретени гласуваха за тази Отрепка да стане пРезидент.

(патриотично'левскарски)
19.02.2021 10:55 / Отговор
ДЕНЯТ НА ИЗБОРА НА ГЕНЕРАЛА-МУТРА РУМЕН РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - Е ЧЕРЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! .
КОЩУНСТВО Е ТОЗИ, КОЙТО РАБОТИ ЗА РАЗЦЕПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ДА ГОВОРИ ЗА ЛЕВСКИ!!!!
СКРИЙ СЕ ЧЕРВЕН БЪЛГАРОУБИЕЦ!..... ПОНЕ НА ДНЕШНИЯ ДЕН...... ДНЕС Е ДЕНЯ НА ЛЕВСКИ....
19.02.2021 10:56 / Отговор
Надблюдател Радев да говори за интриги, все едно ,порно актьор да ни говори за "художествената" стойност на някой филм! Не можеш да се "изправяш" пред Апостола бе Фигурант, там можеш само да се прекланяш! Твърде дребен и жалък си да се изправяш пред такава фигура! Да не говорим как се е разправял Апостола със такива, които искат да ни продадат на Русия!
19.02.2021 11:04 / Отговор
Z Радев, нямаш дори пресечна ТОЧКА с Левски. Не смей да му споменаваш дори името! Мръсник и предател като теб, освен че трябва да си понесе наказанието, заслужава да потъне в забрава. Апостолът винаги ще живее в сърцата на българите, той е сватост, ти си мръсотия.
19.02.2021 12:23 / Отговор
Татулова Тоя високоплатен паразит явно не знае, че на 19 февруари всяка година свеждаме глава пред саможертвата на Васил Левски, а във всички останали дни от годината изправяме глави и гръбнак, поне достойните българи, които имат морал и памет, за да изпълнят завета на Апостола и да наритат такива като него - родоотстъпници, продажници, сребролюбци и алчни некадърници!
19.02.2021 13:00 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още